UKC Tuzla: Veliki broj pacijenata otrovanih gljivama, izdate preporuke za konzumente

by admin
| 10:24
1307 gljive2
  •  
  •  
  •  
  •  

Zbog trovanja gljivama na Kliniku za zarazne bolesti UKC Tuzla, od 1. juna do 9. jula 2014. godine, javila su se 34 pacijenta. Na hospitalizaciji je zadržano 12 pacijenata, dok je 22 ambulantno tretirano.

Prema riječima prim.dr. Lejle Delalić, broj otrovanih gljivama je manji u  odnosu na predhodne godine, iako su vremenske prilike, odnosno izražene padavine, pogodovale rastu gljiva.

 “Do trovanja gljivama dolazi zbog neraspoznavanja otrovnih gljiva u odnosu na one koje to nisu. Tako da i velikim poznavaocima gljiva se može desiti da se otruju iz razloga što i sastav tla može uticati na to da gljive postanu otrovne. Također, vrlo je bitan način pripreme, ali i konzumacija gljiva, jer ako postoji i malo toksina u njima, oni će se uz naprimjer alkohol razviti u daleko veći postotak”, upozorava prim.dr. Delalić.

Najčešći simptomi trovanja gljivama su mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje, proliv, dezorijentisanost, vrtoglavica pa i gubitak svijesti. Kod  nekih trovanja ti simptomi se javljaju već nakon pola sata, a težina stanja ovisi od dužine inkubacije, što je inkubacija ili latentni period duži to su teža trovanja, koja mogu završiti i smrtnim ishodom. Iz tog razloga prim. dr. Delalić je upozorila da je vrlo bitno da se pacijent, već kod prvih simptoma, javi ljekaru.

A za one koji se ipak odluče konzumirati gljive  dala je preporuke: 
-Gljive ne davati djeci iz razloga što je smrtnost od trovanja veća u dječijoj dobi,
-Preporučuje se prokuhati gljive prije pripreme,
-Nikada ne podgrijavati jelo od gljiva
-U slučaju simptoma trovanja  pokušati što prije eliminisati hranu iz želuca, odnosno izazvati povraćanje i u što kraćem vremenskom roku javiti se ljekaru.

(TI/UKC Tuzla) / Foto: https://gljive.wordpress.com

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.