Takmičenje u simulaciji suđenja: Odličan nastup Moot klub „Universitas“ Pravnog fakulteta u Tuzli

by admin
| 18:31
1007 pravnici
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon niza uspjeha, ostvarenih zavidnih rezultata, dvostruki i na državnom nivou još neporaženi Moot klub „Universitas“ iz Tuzle, ovaj put u potpuno drugom sastavu (Maida Đonlić, Azra Jahić, Damir Šerifović, Sven Selesković, Dina Sijarić, Irena Grgurić, Vildana Šljivić i Amra Husaković), predvođeni predsjednikom kluba dr.sc. Dževadom Mahmutovićem i akademskom trenericom mr.sc. Biserom Kalaba, ponovo su pokazali zavidan nivo znanja i vještine u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava (ESLJP).

Takmičenje, čija finalna usmena faza je održana prošli vikend na Kantonalnom sudu u Mostaru, okupilo je po dva tima pravnih fakulteta Univerziteta u Zenici, Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Travniku i u konačnici Univerziteta u Tuzli. Pripreme i cjelokupno takmičenje se sastojalo u višemjesečnim pripremama koje su krunisane sa po šest mečeva – suđenja održanim pred sudskim vijećima sastavljenim od eminentih pravnika (dr.sc. Slavoljub Carić, dr.sc. Ciril Ribičić,  dr.sc. Damir Juras, Potpredsjednica Ustavnog suda FBIH Aleksandra Martinović, Nenad Vujić – Direktor Pravosudne akademije u Srbiji, i sl.).

Prije započinjanja usmene faze, saopšteni su rezultati pismenog dijela takmičenja u kojem je Moot klub „Universitas“ Pravnog fakulteta u Tuzli ostvario prvo mjesto za najbolji podnesak respondenta, dakle podnesak tužene države pred ESLJP.

Nakon gotovo izjednačenog rezultata, sa po pet pobjeda od ukupno šest suđenja, do posljednjeg momenta je ostalo neizvjesno da li će se direktno kvalificirati za regionalno takmičenje Klub iz Tuzle, koji je prije dva mjeseca u Subotici već prisustvovao ovom takmičenju sa prošlogodišnjom ekipom, ili Klub sa Pravnog fakulteta u Zenici, kojem bi ovo bilo prvo iskustvo te vrste.

Nakon uzajamnih mečeva, od kojeg je Moot klub Universitas poražen od Kluba u Zenici sa samo tri boda razlike, i još jednog meča u kojem je Tuzlanski pravni fakultet ostvario pobjedu nad Pravnim fakultetom u Zenici sa nešto manjom razlikom (1 bod), u dalje takmičenje se dikretno kvalificirala ekipa sa Pravnog fakulteta u Zenici.

„Ne treba zaboraviti da je ovo takmičenje izuzetna prilika za studente da već na trećoj godini osjete strast zastupanja vlastite argumentacije pred sudom; priliku da razmijene mišljenja sa vrhunskim stručnjacima i možda već u ranoj fazi educiranja otkriju svoje afinitete koje nisu u prilicu otkriti i pokazati po redovnom, uglavnom teorijski orjentisanom, nastavnom planu i programu.“ – izjavila je akademska trenerica mr.sc. Bisera Kalaba, koja od prve godine svog angažmna na Pravnom fakutletu (2007. godine) uspješno priprema pobjedničke ekipe za državna i regionalna takmičenja.

Ne treba zaboraviti da je organizator ovoga takmičenja Civil Rights Defenders, koji kroz niz aktivnosti, pored gore navedenih, aktivno učestvuju u promoviranju važnosti garantiranja osnovnih ljudskih prava i sloboda, te da ovo „Futura“ takmičenje predstavlja odličnu priliku za još neafirmirane pravne fakultete da ostvare svoje učešće na regionalnom takmičenju, u konkurenciji pravnih fakulteta regiona sa višegodišnjom tradicijom.

(TI/untz.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.