Tuzla dio REELIH projekta: Podrška energetskoj efikasnosti i rekonstrukciji starih fasada

by admin
| 9:36
1007 habitat tuzla

Jučer, 9. jula, načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović sa saradnicima sastao se sa Joachimom Ramakersom, menadžerom REELIH (Residential Energy Efficiency for Low-Income Households in Europe and Eurasia) projekta, koji u BiH provodi Habitat for Humanity International (HfHI) i Elenom Milanovskom, regionalnom program menadžericom za Habitat Humanity International i specijalisticom za housing kredite u BiH.

Neprofitna organizacija Habitat for Humanity International (HfHI) radi na projektima obezbjeđivanja što boljeg smještaja za ljude koji nisu u mogućnosti sebi obezbijediti adekvatan smještaj.

Projekat REELIH koji HfHI provodi u BIH, u saradnji sa finansijskim institucijama, lokalnim partnerima, vlasnicima i stanarima stambenih objekata ima za cilj ponuditi održivi lokalni model za uspostavljanje sistema toplifikacije i energetske efikasnosti u stambenim zgradama u urbanim područjima, putem „utopljavanja zgrada”.

Aktivnosti na implementaciji projekta u Tuzli započele su 2013. godine. U skladu sa ranije postignutim dogovorima, načelnik Jasmin Imamović i gospodin Joachim Ramakers potpisali su na današnjem sastanku Memorandum o razumijevanju, kojim je formalizovana saradnja Opštine Tuzla i Habitat for Humanity International na realizaciji narednih aktivnosti u okviru REELIH projekta.

Gospodin Ramakers izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je Općina Tuzla prepoznala važnost REELIH projekta za Tuzlu, te istakao naročito dobru saradnju sa Službom za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla .

Načelnik Jasmin Imamović rekao je da je projekat REELIH važan za naš grad, te da će zgrade u kojima bude realizovan poslužiti kao model za dalju primjenu unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu. Pored toga, kako je istakao načelnik, projekat je naročito značajan i sa aspekta rekonstrukcije starih fasada, čime će se postići i bolji izgled grada.

(TI/tuzla.ba)