Novi preliminarni izvještaj: Štete od poplava i klizišta u općini Tuzla 405,5 miliona KM

by admin
| 10:12
2806 badre
  •  
  •  
  •  
  •  

Iako je prvobitno preliminarna procjena štete nastale uslijed nedavnih poplava i klizišta na području općine Tuzla iznosila oko 350 miliona maraka, na Kolegiju općinskog načelnika predstavljen je novi preliminarni izvještaj sa 405,5 miliona maraka štete.

– Od toga na građevinske objekte otpada 17,5 miliona. Šteta na objektima, opremi i proizvodima kod pravnih lica iznosi 76,8 miliona. Šteta na poljoprivrednom zemljištu i zasadima je 5,3 miliona, na komunalnoj infrastrukturi (putevi, mostovi) 2,2 miliona maraka. Najveći dio iznosa otpada na projektovanje i sanaciju padina zahvaćenih klizištem, tačnije, negdje oko 303,5 miliona maraka, kazao je Sead Smajlović, predsjednik općinske Komisije za procjenu šteta.  

Naime, obilne padavine u aprilu i maju, a naročito od 12. do 15. maja, izazvale su intenziviranje klizišta na području Tuzle. Dosad je u slanom gradu prijavljeno 1.958 klizišta, od čega je najveći broj u mjesnoj zajednici Centar. 

– Zbog velikog broja aktiviranih klizišta, formirano je 12 stručnih timova, s ciljem da se kompletno područje tretira na jednak način. Po broju prijavljenih klizišta, područje općine Tuzla je najugroženije u Bosni i Hercegovini. Mi imamo podatak da je Tuzla jedini grad u Evropi koji za kratko vrijeme ima ovoliki broj aktiviranih klizišta. Po prvi puta imali smo i veliki broj blatnih klizišta u urbanim zonama, istakao je Miralem Mulać, član stručnog tima Komisije za procjenu šteta.  

Rezultat velikog broja klizišta je 238 uništenih i oko 4.000 ugroženih objekata, te oko 890 evakuisanih osoba koje su smještene kod rodbine i prijatelje, te u kolektivnim centrima u Kiseljaku, Mihatovićima i u Kasarni Dubrave. 

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.