UKC Tuzla: Klimitizirane sobe i sterilizirani zrak za dio pacijenta Odjeljenja za hematologiju

by admin
| 12:48
0101 ukc Tuzla 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Novi Izolacioni blok Odjeljenja za hematologiju  Klinike za onkologiju, hematogiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, svečano će biti otvoren u utorak 8. jula 2014. godine u 12 sati.

Odjeljenje hematologije do sada je raspolagalo sa jednim izolacionim blokom, koji je opremljen prema standardima za izolaciju pacijenata. U modernim hematološkim klinikama pacijenti koji imaju produženu neutropeniju, a to su najčešće pacijenti podvrgnuti transplantaciji koštane srži, podvrgavaju se specijalnim mjerama zaštite, te smještaju u izolacione sobe sa pozitivnim pritiskom i visoko efikasnom filtracijom čestica zraka (HEPA filteri) što znatno može smanjiti rizik razvoja invazivne aspergiloze.

Otvaranjem novog izolacionog bloka, koji sadrži predsoblje sa radnim pultom i dvije sobe opremljene klima uređajem sa sterilizacijom zraka, pacijenti, čije liječenje zahtjeva specifičan pristup i duži vremenski period oporavka, od sada će se liječiti u modernim i prilagođenim prostorijama, a što će svakako poboljšati nivo zdravstvene usluge koju UKC Tuzla pruža u ovoj oblasti.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.