Sindikati poručili premijeru TK Umihaniću: Vlada je nesposobna, podnesite ostavke

by admin
| 9:55
0101 vlada tk 2014

Najava premijera Tuzlanskog kantona Bahrije Umihanića da će se morati smanjivati plaće budžetskim korisnicima kako bi se stabiliziralo stanje u budžet i kako bi se u narednim mjesecima plaće uopće isplaćivale, izazvala je reakciju sindikata.

Šest sindikata: osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, policije, pravosuđa i organa uprave, zatražilo je od Umihanićeve vlade da podnese ostavku jer se pokazala nesposobnom da rješava elementaran apitanja iz svoje nadležnosti.

-Sindikati su prepoznali nesposobnost ekspertne Vlade TK da rješava elementarna pitanja iz svoje nadležnosti te ih pozivamo da podnesu ostavke, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Podsjeća se da Vlada Tuzlanskog kantona zaposlenicima koji svoje plaće i naknade primaju iz budžeta TK u ovom momentu duguje više od 10 miliona KM na ime neisplaćenih naknada za prevoz, ishranu, otpremnine i pomoći u slučaju smrti i naknade za korištenje godišnjeg odmora, kao i po osnovi neisplaćenih vlastitih prihoda.

-Time su zaposlenici koji primaju plaću iz budžeta TK dovedeni u najgore stanje socijalne potrebe, navodi se.

Sindikati zaposlenika koji plaće i naknade primaju sa budžeta TK, od ranijih Vlada TK kao i od ove ekspertne Vlade Tuzlanskog kantona,  zahtijevali su i zahtijevamo samo poštivanje Ustava TK, Zakona i Kolektivnih ugovora, a posebno Aneksa Kolektivnih ugovora kojima smo pristajali na znatno manja prava od onih utvrđenih Kolektivnim ugovorima. Na ovakav način isplate plaća i naknada zaposlenicima nisu nikad ugrožavale stabilnost budžeta TK, zaključuje se u saopćenju.

Uminahić je ranije upozorio da će Tuzlanski kanton doživjeti kolaps ako ne bude smanjenja plaća.

-Ne dođe li do smanjenja plaća budžetskim korisnicima realno je očekivati da u narednom periodu dođe do obustave isplate plaća. Da li će to biti oktobar, decembar, ili maj 2015. godine, pitanje je samo vremenskog roka. Zasigurno ako se ništa ne bude uradilo doći će do kolapsa, izjavio je premijer Umihanić u intrevjuu za Danas.info.

Prema njegovim riječima, plaće budžetskih korisnika i materijalni troškovi su oko 215 miliona KM, socijalna davanja su negdje oko 32 miliona KM, davanja za boračku populaciju oko 10 miliona KM, plus drugi rashodi, dok su ukupni poreski prihodi negdje oko 240 miliona KM. Ta računica, dodao je, pokazuje da nije moguće ovako dugo egzistirati. –

(TI/Bportal.ba)