Sanacija klizišta u Badrama: Izvlačenje zemlje priprema za završne radove

by admin
| 11:46
2806 badre
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon elementarnih nepogoda koje su uzrokovale pojavu poplava i klizišta, u Općini Tuzla radi se na sanaciji terena i objekata pogođenih klizištima.

Jedan od lokaliteta je naselje Badre u kojem je trenutno stanje pod kontrolom. Ekspertni tim geologa u saradnji sa Civilnom zaštitom općine Tuzla radi na odvoženju zemljane mase na obližnje deponije kako bi se stvorili uslovi za izgradnju kamenih brana, drenažnih sistema i cjevovoda, a sve s ciljem sanacije već pričinjene štete, te zaštite i obezbjeđivanja okolnih kuća.

Do sada je u naselju Badre odvučeno više od 20 hiljada metara kubnih zemljane mase u rastresitom stanju na okolne deponije, kako bi se stvorili adekvatni uslovi za izgradnju kamenih brana, drenažnih sistema i cjevovoda. Plan je i formiranje kamenog platoa čiji cilj je da posluži kao kontrateg padini u slučaju novih pomjeranja zemljišta.

Ahmet Atić je jedan od stanovnika ovog naselja čija je kuća pretrpjela veliku štetu, za koju kaže da je ipak nemjerljiva u odnosu na štetu koju je pretrpio njegov prvi komšija. Najveća šteta im je nastala u dvorištu, odsječen je put prema njihovoj kući, uništena je garaža i automobil. Pored svega, sretan je što nije bilo još i gore i zahvalan Općini Tuzla, stručnom timu geologa i civilnoj zaštiti na poslu koji svakodnevno predano obavljaju.

Kada je riječ o naselju Badre plan je da u narednom periodu obezbijedi 10-ak kuća koje se nalaze u gornjem dijelu padine. Razmatraju koncepciju najadekvatnije sanacije koja će biti realizirana. Geološki tim općine Tuzla u saradnji sa civilnom zaštitom Općine pored ove rade i na sanaciji stanja u naseljima Orašje, Kojšino, Donja Obodnica, Solina i Dokanj.

(TI/RTV7)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.