„Tuzla Book Fest“: Mnoštvo sadržaja za ljubitelje knjige, posebne pogodnosti za djecu!

by admin
| 15:24

U Tuzli, na Trgu slobode sutra počinje knjižni projekt „Tuzla Book Fest“ u okviru 15. Međunarodnih književnih susreta “Cum grano salis”, koji će u našem gradu trajati od 02. do 05. septembra ove godine.

Centralna pagoda površine 200 kvadratnih metara sadržavat će promotivni dio i četiri izložbeno-prodajna štanda. Posebna pogodnost za učenike i roditelje je mogućnost nabavke udžbenika i priručnika za osnovne i srednje škole po povoljnim uslovima, zahvaljujući bh izdavačima.

– Ove godine napravili smo jedan iskorak sa upravom Grada, postavili smo „Tuzla Book Fest“ , njegovo prvo izdanje na Trgu slobode, uz učešće 10 bh. izdavačkih kuća koje prikazuju svoju najnoviju produkciju. Ono što je važno je da smo za početak nove školske godine, u ova teška vremena, obezbijedili da roditelji i učenici mogu udžbenike za osnovnu i srednju školu dobiti po povoljnijim cijenama. Također, svi izloženi naslovi vodećih bh. izdavača moći će se nabaviti sa visokim popustima“ – kazao je Dragan Marković direktor Izdavačke kuće „University press „ d.o.o Sarajevo koja od početka sarađuje sa upravom Grada Tuzle na realizaciji Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis.

U okviru promotivnog dijela pagode održavat će se programski dio 15. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, kao i predstavljanje novih naslova, susreti sa piscima u okviru Tuzlanske knjižne pozornice. Na tom prostoru, u prijepodnevnim satima od 10h do 12h realizirat će se programi Dječije radionice, čija je urednica i književnica Jagoda Iličić.

– Ovo je još jedan lijep događaj u našem gradu. Uz književne susrete imamo i festival knjige u okviru kojeg se događaju i lijepe stvari koje okupljaju djecu. Ove godine prvi put Dječiji književni klub pomaže u organizaciji jednog ovakvog događaja. Biće tu i zumbanja, plesanja uz knjigu, crtanja kredama po pločniku, druženja uz lijepe priče. Sva su djeca dobrodošla, a poseban dan je četvrtak kada imamo promociju knjige Školske bajke – istakla je Jagoda Iličić, književnica i voditeljica Dječije radionice.

Petnaesti Međunarodni književni susreti Cum grano salis će biti otvoreni u Ateljeu ” Ismet Mujezinović” u srijedu 02. septembra u 12 sati obilježavanjem 90 godina od rođenja velikog književnika Derviša Sušića.

– Pored jubileja obilježavanja 90 godina od rođenja književnika Derviša Sušića tu je i obilježavanje 100 godina od rođenja književnika Branka Ćopića, zatim 110 godina od rođenja književnika Hasana Kikića i 150 godina od rođenja književnika Silvija Strahimira Kranjčevića. Bit će to veoma bogat program, tu su promocije novih knjiga Ahmeda Burića, Faruka Šehića, Enesa Karića, Gorana Samardžića i književno veče sa Ivicom Džikićem i Zoranom Ferićem. Pozivamo sve građane na ovu književnu manifestaciju, a ulaz je slobodan – rekla je na današnjoj press konferenciji Asja Redžić šef Odjeljenja za promociju kulture Grada i pitanja mladih.

Svečana ceremonija dodjele nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore održat će se u subotu u Ateljeu ” Ismet Mujezinović” u Tuzli. Žiri u sastavu akademik Enes Karić, akademik Julijana Matanović, književnik Hadžem Hajdarević, književni kritičar Vladimir Arsenić i književnik Milorad Popović je odabrao pet romana koji su ušli u uži izbor za nagradu. To su romani Kuća sjećanja i zaborava – Filip David, Utjeha noćnog neba – Dževad Karahasan, Blue moon – Damir Karakaš, Devet – Andrej Nikolaidis, Brdo – Ivica Prtenjača.

Više fotografija sa “Tuzla Book Fest-a” pogledajte u galeriji na našoj Facebook Fan stranici.

(Tuzlainfo.ba/S.B.)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.