Vlada FBiH: Data saglasnost za izbor partnera za TE Blok 7 i TE Banovići

by admin
| 8:49
2706 TE-banovici1
  •  
  •  
  •  
  •  

Federalna vlada prihvatila je Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla – Treća faza tenderskog postupka, koju je pripremila Elektroprivreda BiH. 

Vlada Federacije dala je prethodnu saglasnost na predloženi izbor Konzorcija China Gezhouba group Co Ltd. CGGC – Lider i Guandong Electric Power Design Institute – GEDI, Kina za Preferiranog ponuđača u postupku izbora Projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla. 

Jednim od jučerašnjih zaključaka Vlada FBiH je zadužila Elektroprivredu BiH da, za Parlament FBiH, pripremi sveobuhvatnu prezentaciju o dosadašnjim aktivnostima na izboru Projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlada FBiH prihvatila je i Informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, Bloka 1-300 MW – Druga faza tenderskog procesa, koji je pripremio Rudnik mrkog uglja „Banovići“ d.d. Banovići. 

Vlada je dala prethodnu saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kandidata – kvalifikovanih podnosilaca prijave za izbor strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići. 

Zadužen je RMU Banovići da nastavi aktivnosti u procesu izbora strateškog partnera, te da o svim daljim aktivnostima i progresu redovno informiše Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. 

Konačnom izboru strateškog partnera može se pristupiti tek nakon pribavljanja saglasnosti Vlade i Parlamenta Federacije BiH i donošenja odluke Skupštine društva RMU Banovići kojom se daje saglasnost na konačan prijedlog izbora strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, Bloka 1-300 MW. 

(tuzlainfo/ekapija)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.