Sastanak s predstavnicima Vlade: Delegacija iz Italije ponudila pomoć u sanaciji posljedica poplave

by admin
| 13:27
2106 vlada
  •  
  •  
  •  
  •  

U posjeti Vladi Tuzlanskog kantona boravila je delegacija Savjeta za civilnu zaštitu iz pokrajine Arezzo, regije Toscana u Italiji. Željeli su ponuditi pomoć u sanaciji šteta koje su nastale kao posljedica poplava i klizanja zemljišta koje su nedavno zadesile naš kanton, danas je

U ime Premijera Tuzlanskog kantona, sa delegacijom su razgovarali ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin, Savjetnice Premijera Tuzlanskog kantona Mirela Omerović i Ajka Baručić i pomoćnik Ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Fahrudin Delić.

„Želja nam je pomoći na svaki mogući način, u okviru naših mogućnosti i putem institucija vlasti u Tuzlanskom kantonu. Svjesni smo da ne možemo nadoknaditi sve štete, ali možemo pomoći u saniranju jednog dijela” istakao je na početku sastanka geolog Paolo Emilio Cherubini, voditelj Delegacije.

Osim finansijske i materijalne pomoći koju prikupljaju u Italiji, planirana je tehnička pomoć i podrška u operativnim poduhvatima, te podrška u nastupima prema međunarodnim institucijama. S tim u vezi neophodno je raditi na znažnijoj promociji naše zemlje, potreba i oblika pomoći koji su nam potrebni za sanaciju nastalih šteta, istaknuto je danas.

„Naši gosti pokušavaju i da obezbijede „vidljivost” naše zemlje u međunarodnim krugovima, jer mi smo trenutno samo vijest u novinama i nikome nije jasno na koji način nam može pomoći”, riječi su ministra Karadžina.

Na sastanku je predloženo da se, u cilju obezbjeđivanja prisustva i stalnije komunikacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona sa međunarodnim subjektima i institucijama, u okviru struktura civilne zaštite osnuje poseban ured koji bi tim institucijama trebao pružati informacije o našim potrebama i konkretnim načinima pružanja pomoći. Također, ovom prilikom govorilo se i o pomoći koju gosti iz Italije mogu pružiti pri detekciji i rješavanju prioritetnih problematičnih tačaka, koje treba riješiti da bi se otklonili ili ublažili uticaji u slučaju novih vremenskih nepogoda.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.