Vlada TK: Stupili na snagu zakoni o podsticajima za zapošljavanje i novčanoj podršci poljoprivredi

by admin
| 12:34
1906 nezaposlenost

Zakon o podsticajima za zapošljavanje i intervencijama u privrednim subjektima, kako je saopšteno iz Vlade TK stupio je na snagu. Cilj Zakona je podsticanje novog zapošljavanja i privrednog razvoja Tuzlanskog kantona, a sredstva za podsticanje novog zapošljavanja obezbjeđivat će se iz dobrovoljnih donacija zaposlenih lica, donacija domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica, kao i drugih izvora.

Sredstva za sanaciju ili restrukturiranje privrednih subjekata i pomoć privrednim subjektima u poteškoćama obezbijeđivat će se u Budžetu Tuzlanskog kantona.

Također, od utorka 24.06.2014. godine na snagu će stupiti i Zakon o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona. Ovim zakonom uređuju se pitanja u vezi sa novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, izvor i visina sredstava novčanih podrški, opšti uslovi za ostvarivanje novčanih podrški, modeli podrški, postupak ostvarivanja, izvještavanje o realizovanim novčanim podrškama, te nadzor nad provođenjem odredbi ovog zakona i kaznene odredbe.

Cilj Zakona je obezbjeđenje dugoročne podrške koja će omogućiti konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju za tržište, stvaranje komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i podizanje nivoa proizvodnje na nivo samoodrživosti u proizvodnjama koje imaju uporednu prednost i otvaranje novih kapaciteta, čime bi se stekli preduslovi prelaza na izvoz pojedini proizvoda, pri tome poštujući pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i načela Europske unije (EU).

Tekst oba zakona možete pronaći na službenoj stranici Vlade TK www.vladatk.kim.ba.

(TI)