Nastavljaju saradnju: Draft teatar i ove godine na festivalu u Belom Manastiru

by admin
| 11:30

Već pet godina traje saradnja tuzlanskog Draft teatra i belomanastirskog Gradskog kazališta iz Hrvatske, a kao rezultat saradnje koja je krenula sasvim slučajnim susretom, tuzlanski glumci će putem Baranje, u Beli Manastir doći u oktobru ove godine na 6. Međunarodni festival pozorišta.

Prema najavama na Facebook stranici tog hrvatskog pozorišta objavljen je raspored  za nadolazeću pozorišnu sezonu koju otvara upravo Festival, a koji će ugostiti 10 najboljih pozorišnih izdanja iz zemalja regije: Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske. 

Draftovci će boje BiH braniti predstavom „Ne šetaj se gola“ prema tekstu Georgesa Feydeau, u režiji Envera Hasića, a u kojoj glume  Almedina Salčinović / Silva Banović, Aldin Joldić, Jasmin Salkić, Ivana Vidović i Irena Soldat. Riječ je o komediji naravi punoj obrta, koja je prvi put izvedena u Francuskoj, 1911. godine i od tada je doživjela preko 1000 postavki i adaptacija. Tema komada je aktuelna i u današnje vrijeme. Govori o čovjeku čije su ambicije da bude na vlasti, odnosno dio nje, te kako žena, svojim prisustvom, nekad može da zakomplikuje stvari.

Tuzlanski i belomanastirski glumci susreli su se sasvim slučajno 2011. godine, kada su na inicijativu hrvatskog pozorišta, sklopili međunarodnu Povelju o kulturno – pozorišnoj saradnji Hrvatske i BiH, a čiji su potpisnici naš glumac Dragan Tešić – Teša i Daniela Taslidžić Herman iz Belog Manastira s tuzlanskom adresom kao studentica historije Univerziteta u Tuzli.

3108 tesaOva dva pozorišta, jedna su od rijetkih u regionu koji su zaista ozbiljno shvatili potpisanu Povelju, jer često se dešava da iste završe samo kao “mrtvo slovo na papiru”. Saradnja ovih pozorišta je iz zvanične prerasla i u nova prijateljstva i zajedničke projekte koje imaju u planu te redovna gostovanja.

Tuzlaci, koje je hrvatska publika već pri prvom susretu zavoljela te nagradila i s nekoliko festivalskih nagrada, predstavili su se do sada na monodramama Dragana Tešića ” Nije sve u glavi, nešto je i u guzici”, “S kime, s čime u EU”, te komedijama “Ljubav”, “Pozorišnom probom” i sada u oktobru predstavom „Ne šetaj se gola“.

Naš Dragan Tešić – Teša prošle je godine u Belom Manastiru dobio posebno Priznanje za osobit doprinos u razvoju pozorišnog djelovanja Slavonije i Baranje u prekograničkoj suradnji Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

(Tuzlainfo.ba/Kazalište Beli Manastir)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.