Lobiji iz RS čuvaju privilegiju za Banja Luku: Aerodrom Tuzla ostaje bez dozvole za kargo saobraćaj?

by admin
| 9:16

Prema tvrdnjama koje dolaze iz manjeg bh. entiteta, Aerodrom u Tuzli ne ispunjava uslove za otpremanje robe životinjskog porijekla, utvrdila je Radna grupa, koju je formirala Komisija za integrisano upravljanje granicom BiH, prenosi Srna.

Ova informacija je plasirana u javnost dva dana prije 31. avgusta, kada će se u 14.00 sati u Sarajevu u zgradi zajedničkih institucija održati sjednica Komisije, kada će i na dnevnom redu biti zahtjev Međunarodnog aerodroma Tuzla za odobrenje za kargo letove i prijevoz robe životinjskog porijekla.

Da iza višemjesečnog osporavanja dozvole, kojom bi se sa Aerodoma Tuzla omogućio prije svega aktuelni transport mesa za Tursku, stoje lobiji iz Banja Luke vidljivo je iz izjave predstavnika ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Kako prenosi Srna Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske raspolaže informacijama da će Komisija za integrisano upravljanje granicom BiH predložiti Savjetu ministara BiH da se aerodrom Tuzla otvori za prevoz robe životinjskog porijekla, čime bi preuzeo taj posao od banjalučkog aerodroma.

“U tom slučaju aerodrom Banjaluka bi izgubio znatan prihod od ove djelatnosti, kao i trajno komparativnu prednost koja je uspostavljena na bazi entitetskih reciprociteta”, izjavila je Srni pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Vesna Vožni.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH Srni su rekli da je ovo pitanje u nadležnosti Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH, odnosno Savjeta ministara BiH, koji konačno donosi odluku o utvrđivanju i prekategorizaciji graničnih prelaza, kako za putnički, tako i za robni promet.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.