“Pozorište bez granica 2015”: Organizatori zadovoljni, publika uživala u pet predstava

by admin
| 8:30

Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta sa područja Balkana “Pozorište  bez granica 2015”, završeno je sinoć izvedbom monodrame “Fejsbruka”, jedne od pet predstava koje je tuzlanska publika imala priliku vidjeti u period od 25. do 29. augusta.

Monodrama koju igra Siniša Maksimović, glumac iz Šapca, priča je o mukama sa novim tehnologijama i društvenim mrežama, generacije koja u poznim godinama otkriva sve prednosti i mane kompjutera u kući.

Maksimović, koji je na ovom festivala već nastupao 2011. godine, na aplauze publike odgovorio je obećanjem da će ponovo doći u Tuzlu.

-U Tuzlu volim doći zbog mojih prijatelja, zbog ćevapa iz “Sezama” i srdačnosti ovdašnjih ljudi. Pripremam novu monodramu i nadam se da ću je imati priliku igrati na istom mjestu – rekao je Siniša Maksimović u obraćanju publici nakon predstave.

U proteklim danima publika je imala priliku vidjeti i predstave “Čehov na kvadrat” (Koprodukcija Gradskog kazališta “Joza Ivakić” i Kazališta “Nova scena” Vinkovci, Hrvatska), “Dvije” (Amaterska družina Vodice, Hrvatska) “Ne šetaj se gola” (Draft Teatar Tuzla) i “Ne igraj na Engleze” (Amatersko pozorište “Neretva”, Konjic).

-Mi u Draft teatru smo zadovoljni, najviše odličnom posjetom, jer je publika pokazala veliko interesovanje za sve predstave, što je vrijednoj ekipi koja je festival pripremala i realizovala najveća nagrada. Nažalost, imali smo i dva opravdana otkaza, ali smo uspjeli program ispuniti sa dvije ništa manje kvalitetne predstave. Ono što možemo obećati je da ćemo se truditi da naredne godine imamo još bolji repertoar – istakao je Damir Krnjić, direktor festivala.

Predstave su u zavisnosti od vremenskih uslova igrane na vanjskoj sceni i unutrašnjosti Ateljea “Ismet Mujezinović”, a nakon odličnih reakcija učesnika i publike, za koju je ulaz bio slobodan, ovogodišnja praksa će se nastaviti i u narednim godinama.

Festival je bio dio manifestacije Ljeto u Tuzli pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, a realizaciju festivala pomogli su i Vlada TK, Dom mladih Tuzla, Međunarodna galerija portreta Tuzla, te sponzori i prijatelji Draft teatra.

Više fotografija sa odigranih predstava u okviru festivala pogledajte u galeriji na našoj Facebook Fan stranici.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.