Tuzlanski kanton: Ove godine u srednje škole planiran upis 5.616 učenika

by admin
| 8:34
0406 srednjoskolci

U prvi razred srednjih škola za školsku 2014./2015. godinu planiran je upis 5.616 učenika u 32 srednje škole Tuzlanskog kantona i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju.

Ovakav Plan upisa učenika, koji predviđa 1.553 mjesta više u srednjim školama u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovne škole, omogućit će svim učenicima, koji završavaju osnovno obrazovanje, da nastave obrazovanje u nekoj od srednjih škola Tuzlanskog kantona, u skladu sa postignutim uspjehom u osnovnoj školi, ličnim interesima i sposobnostima, kao i mogućnostima škola.

Ove školske godine osmi i deveti razred osnovne škole završava 4.063 učenika ili 36 učenika više nego prethodne školske 2012./2013. godine. Pri donošenju Plana upisa moralo se voditi računa o upisu ženske populacije u prvi razred srednjih škola. Kod nekih stručnih zvanja i zanimanja koja su atraktivna za žensku populaciju, prihvaćeni su prijedlozi škola, iako se veliki broj osoba sa stečenim upravo tim stručnim zvanjima i zanimanjima nalaze na evidenciji osoba koja traže posao.

(TI)