Tuzla:Izdat prvi univerzitetski udžbenik iz anesteziologije i reanimatologije u BiH

by admin
| 12:22
2905 knjiga ljktk
  •  
  •  
  •  
  •  

Alisa Krdžalić, dr. medicine, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, autor je prvog univerzitetskog udžbenika u našoj zemlji iz oblasti anestezije i intenzivnog liječenja.

Na 352 stranice, uz više od 90 ilustracija, sa 110 tablica i više od 600 literaturnih navoda, udžbenik sistematski obrađuje najsavremenija dostignuća iz oblasti anestezije i intenzivnog liječenja, sa aktuelnim temama u svakidašnjem radu ljekara kliničara i kao znanstveno djelo u potpunosti ispunjava zahtijeve nastavno-stručne literature. Uz navedeno, udžbenik sadržajno i metodički odgovara području anesteziologije što ga čini izuzetno korisnim štivom kako za studente medicine, a podjednako tako i za specijalizante i specijaliste anasteziologije.

Svako od 35 poglavlja napisano je kao samostalna cjelina, a detaljno su obrađeni problemi kardiopulmonalne i cerebralne reanimacije sa važećim algoritmima, farmakokinetika i farmakodinamika anestezioloških lijekova te anestezija vezana uz razne hirurške specijalnosti i osobenosti postoperativnog intenzivnog liječenja.

„Tekst je bogato ilustrovan vrlo jasnim fotodokumentima koji balansirano dopunjuju tekst i doprinose razumjevanju rukopisa“, navodi se u recenziji dr. Višnje Nesek Adam, profesorice za nastavni predmet ,,Anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje” pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osjeku, kao i dr. Selmira Brkića, profesora Univerziteta u Tuzli i doc. dr. Darka Golića iz Kliničkog centra Banja Luka.

Za konačan sadržaj udžbenika „Osnovni principi anestezije i intenzivnog liječenja“ svoj doprinos dali su profesori Univerziteta u Tuzli Dženita Ljuca, Zijah Rifatbegović, Farid Ljuca, Goran Krdžalić, Vahid Jusufović i docent Elmir Jahić koji su ujedno i vrsan kadar JZU UKC Tuzla koji su svoja dugogodišnja iskustva utkali u jedan ovakav udžbenik.

(tuzlainfo/LJKTK)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.