U cilju saniranja šteta: Zapošljavanje 2.000 ljudi sa evidencije nezaposlenih

by admin
| 6:17
235 poplave-steta
  •  
  •  
  •  
  •  

U cilju saniranja velikih šteta, Vlada FBiH jučer je dala saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ), čime se osiguravaju sredstva za program koji predviđa zapošljavanje 2.000 osoba sa evidencije nezaposlenih, a koje bi pomogle u saniranju i čišćenju mjesta koja su pogođena poplavama.

Na ovaj projekt, pod nazivom “Zajedno do obnove”, zamišljen kao program javnih radova, konačnu saglasnost treba dati Federalni parlament. Predviđeno je da traje tri mjeseca, uz mogućnost produžavanja. Obuhvatat će sve zainteresirane sa evidencije nezaposlenih, a aplikanti trebaju da budu lokalne samouprave i javna preduzeća.

Poslodavci će angažirati nezaposlene osobe u skladu sa svojim potrebama, a Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje će program operativno realizirati i bit će u funkciji sklapanja konkretnih ugovora.

Za sufinansiranje zapošljavanja 2.000 osoba (i to prioritetno u oblasti veterine, epidemiologije, geologije, geodezijske i dugih struka) koje će biti angažirane na sanaciji poplavljenih područja, planirano je izdvajanje 3.600.000 KM. Ovaj iznos podrazumijeva osiguravanje minimalnog ličnog dohotka sa pripadajućim obaveznim doprinosima na teret poslodavca i zaposlenika u trajanju od tri mjeseca, i to u općinskim i kantonalnim javnim preduzećima, jedinicama lokalne samouprave, kantonalnim i federalnim institucijama, civilnoj zaštiti, poslovnim subjektima i nevladinim organizacijama koje sarađuju sa ovim institucijama.

Iznos je osiguran umanjenjem na drugim pozicijama Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2014. godinu, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(tuzlainfo/ekapija)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.