MONKS TK: Direktorima škola tumačen Pravilnik po kojem se vrši prijem nastavnika

by admin
| 13:34
  •  
  •  
  •  
  •  

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli danas je održan radni sastanak ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta mr.sc. Izeta Jagodića, sekretara Hadžeta Kurtovića i pomoćnice ministra Mersije Jahić sa direktorima osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu.

Sastanak je upriličen uoči početka nove školske 2015/2016. godine, a razgovaralo se o svim aktuelnim temama sa kojima se susreću obrazovne ustanove, kako bi se utvrdili prioriteti i zajednički ih rješavali, a to su: informacija o nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola u stanju socijane potrebe, okončanje konkursne/oglasne procedure i prijem zaposlenika u osnovne i srednje škole, normativno-pravni poslovi u ustanovama osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja, uvođenje programa eko-škole u osnovne i srednjeg škole na podruučju TK, održavanje školskih objekata i prostora oko školskih objekatai doniranje knjiga školske lektire za “Dopunske škole”,  koje pohađaju djeca državljanja BiH u inozemstvu.

Ministar Jagodić je prisutne direktore upoznao sa aktivnostima Ministarstva u cilju početka nove školske godine na vrijeme. Konkursna procedura se privodi kraju. Na sastanku je posebno  bilo riječi o jasnim i transparentnim tumačenjima Pravilnika koji se tiče primanja nastavnika u radni odnos.

Ministarstvo će osigurati određen broj kompleta besplatnih udžbenika za učenike devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja koji su u stanju socijalne potrebe, kao i za učenike romske populacije koji su u istoj situaciji. Sredstva za ove namjene osigurana su iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Nastava će početi 1. septembra, u prvom polugodištu u ovoj školskoj godini trajat će do 31. decembra, kad za učenike počinje četverosedmični zimski raspust – saopšteno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.


(Tuzlainfo.ba)                    

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.