Vlada FBIH formira Fond za pomoć: Privrednici daju podršku u saniranju šteta od poplave

by admin
| 6:30
2005 foto1
  •  
  •  
  •  
  •  

Više od stotinu najodgovornijih ljudi iz javnih i privatnih privrednih subjekata iz cijele Federacije BiH odazvalo se jučer pozivu federalnog premijera Nermina Nikšića i prisustvovalo sastanku s članovima Vlade FBiH posvećenom iznalaženju načina za ublažavanje posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju.

Premijer Nikšić prezentirao je privrednicima inicijativu Federalne vlade za osnivanje Fonda za pomoć nastradalim područjima. Sredstva prikupljena na ovaj način bila bi korištena za hitnu, interventnu obnovu stambenih jedinica i infrastrukturnih objekata.

Također, sredstva Fonda bila bi namijenjena i privrednim subjektima koji su pretrpjeli štete, a u cilju nastavka rada i očuvanja radnih mjesta.

Na čelu Fonda će, kako je predloženo, biti Upravni odbor u koji će ući predstavnici Federalne vlade i kompanija koje se svojim sredstvima uključe u njegov rad.

Prema riječima federalnog premijera, obzirom na ogromne razmjere šteta izazvanih poplavama i aktiviranim klizištima, a koje nije moguće sanirati isključivo domaćim sredstvima, očekuje se i značajno uključivanje međunardone zajednice.

Nacrt Statuta Fonda će biti dostavljen svim zainteresiranim privrednim subjekita, kako bi o njemu dali primjedbe i sugestije, a bit će, nakon što ga  Vlada utvrdi, objavljen na web stranici Vlade FBiH.

Zaključujući sastanak s privrednicima, premijer Nikšić je kazao da današnji skup pokazuje da i u ovom teškom vremenu ima veliki broj onih koji su spremni na nesebičnu pomoć i solidarnost s onima koji su nastradali u ovoj prirodnoj nesreći. On je zahvalio na velikom odazivu današnjem sastanku, naglasivši da su brojne kompanije već uputile konkretnu pomoć ugroženim područjima.

(tuzlainfo/ekapija)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.