Bh. dijaspora u Holandiji na djelu: Prvi kamioni pomoći na putu za BiH, akcija se nastavlja

by admin
| 5:11
1905 holandija
  •  
  •  
  •  
  •  

Potresne slike i apel za pomoć najugroženijim bosanskohercegovačkim porodicama u poplavama i klizištima, odjeknuli su u mnogim zemljama Evrope, naročito onim u kojima je brojna bh. dijaspora.

Tako su prethodnih dana Bosanci i Hercegovci koji danas žive i rade na prostorima Holandije aktivno i predano bili angažovani na prikupljanju pomoći za njihove sunarodnjake.

Još jednom je naša dijaspora pokazala iznimno veliku humanost, a akcijom u ovoj zemlji je rukovodila organizacijom građana Bosne i Hercegovine “BiH Platforma” sa sjedištem u Utrechtu u saradnjim sa velikim brojem humanista. Zahvaljujući njihovom angažmanu u akciju su se uključile i mnoge holandske humantirane organizacije.

Pomoć je pristizala, kako saznajemo, sa svih strana. Vlasnici turskih trgovina u ovoj zemlji donirali su hranu, a svoj doprinos ovoj akciji dali su i Marokanci, Holanđani, Surinamci i mnogi drugi.

Naši zemljaci organizovali su se i putem društvenih mreža, te u vrlo kratkom roku donacije su osim Utrechta pristizale iz Eindhovena, Rotterdama, Amsterdama, Middelburga, Den Haaga, Roosendaala i mnogih drugih holandskih gradova.

-Odazvao se veliki broj nasih gradjana, a prikupljena su i značajna novčana sredstva. Već prva velika donacija na putu je za Bosnu i Heregovinu. Hrana, sredstva za higijenu, ćebad , posteljine, vreće za spavanje, slatkiši, pa čak i igračke za djecu već bi narednih dana trebali, koliko je to moguće, nadomjestiti gubitke koje su pretrpjeli stanovnici Bosne i Hercegovine u poplavama nezapamćenih razmjera – ističu volonteri koj isu proteklih dana predano radili u realizaicji akcije.

Prikupljene donacije bit će dostvaljene Crvenom križu/krstu, koji će ove pakete raspoređivati u sve ugrožene općine u Bosni i Hercegovini prema potrebma i prioritetima, a akcija prikupljanja pomoći u holandiji se i dalje nastavlja.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.