Gutić se obratio radnicima u šatorima: Nećemo pristati na bilo čije ucjene!

by admin
| 11:41

Grupi radnika okupljenih oko Sindikata solidarnosti koji su jučer počeli proteste, a sinoć prenoćili u šatorima ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, jutros se obratio Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona.

Nakon njegovog obraćanja Vlada TK se obratila saopštenjem za javnost u kojem navode:

„Vlada Tuzlanskog kantona je više puta do sada razgovarala sa predstavnicima tzv. Sindikata solidarnosti i njima je vrlo dobro poznata situacija i realne mogućnosti. S tim u vezi Vlada Tuzlanskog kantona neće pristati na bilo čije ucjene i neće podleći ničijim pritiscima. Donosit će odluke u okvirima zakona i okvirima realnog i mogućeg“ izjavio je danas premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, nakon što se rano jutros sastao sa predstavnicima Sindikata solidarnosti i nezadovoljnim radnicima koji od jučer protestvuju ispred zgrade Vlade TK.

Kada je u pitanju problematika firme „Tuzla kvarc“ i dodjela koncesije za eksploataciju pijeska, premijer Gutić je novinarima, ali i radnicima ove firme ukazao na nedosljednost i neregularnost poslovanja Tuzla kvarca u proteklom periodu, kao rezultat čega je stopirana procedura dodjele koncesije.

„Tuzla kvarcu je Vlada do sada dva puta dozvoljavala da napravi reprogram prethodnih dugovanja, i Tuzla kvarc niti jedan od tih reprograma nije ispoštovao“, rekao je Gutić dodajući da Tuzlakvarc ima devet blokiranih računa u poslovnim bankama i da je više puta na načine nedozvoljene zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini pokušavao vršiti plaćanja. To dovoljno govori o ozbiljnosti ovog privrednog društva.

Kada je u pitanju problematika Polihema u stečaju i uvezivanje radnog staža radnicima ove firme, a što je drugi zahtjev protestanata, Premijer je istakao da je Polihem i problemi u ovoj firmi, obzirom da se nalazi u stečaju, obaveza stečajnog upravnika i pravosudnih institucija. Vlada nema pravnu mogućnost da se miješa u ovlaštenja stečajnog upravnika, niti da preuzima mjere u regulisanju radno-pravnog statusa zaposlenika preduzeća u stečaju. Ipak, nakon što je Vlada ponovno analizirala probleme s kojim se ovi radnici susreću premijer Gutić je ponovio i raniji stav Vlade, a to je da „za povezivanje radnog staža ovih radnika ne postoji pravni osnov“.

U vezi sa rješavanjem problema radnika Tvornice konfekcije „Borac“ iz Banovića, premijer Gutić je novinare informisao da se o ovom problemu, s obzirom na nadležnost, vode intenzivne aktivnosti u Vladi Federacije BiH.

Na pitanje šta će biti sa postavljenim šatorima ispred zgrade Vlade TK, Premijer je rekao da se radi o kontinuiranom pritisku na Vladu i institucije, a da je postavljanje šatora u domenu rada Komunalne inspekcije Grada Tuzla i da se nada da će vrlo brzo biti uklonjeni – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.