Euromelanom 2014: Podizanje svijesti o raku kože

by admin
| 7:19
1605 melanom
  •  
  •  
  •  
  •  

Povodom kampanje “Euromelanoma 2014.” u holu tržnog centra Omega održana je javna akcija kroz koju su građani imali priliku informisati se o raku kože, o znacima i simptomima na koje je potrebno obratiti pažnju, te upoznati se aktivnostima koje je potrebno poduzeti kod sumnje na promjene na mladežima.

Panevropska kampanja za prevenciju karcinoma kože, koja se ove godine obilježava pod motom “Ranom dijagnozom spašavate život”, održat će se u periodu od 12. do 16. maja 2014. godine. Cilj kampanje je podizanje svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži.

Panevropska kampanja za prevenciju raka kože pokrenuta je u Belgiji 1999 godine i proširila se na 29 zemalja svijeta. Bosna i Hercegovina je postala aktivna članica Euromelanoma 2011. godine, a ove godine u kampanju je uključeno 30 javnih i privatnih zdravstvenih ustanova.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri miliona ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, od čega je 132 000 oboljelih od melanoma.

Prema riječima prof.dr. Nermine Hadžigrahić, dermatologa Klinike za kožne bolesti UKC Tuzla, svjetske klimatske promjene i promjene u stilu života utiču na češću pojavu zloćudnih tumora kože a osobito malignog melanoma u populaciji.

“Nekontrolisano, prekomjerno izlaganje ultravioletnim zracima nosi opasnost od sve češćeg nastanka epitelnih karcinoma kože i malignog melanoma. Prevencija se sastoji ne samo u zaštiti već i u obavještavanju šire javnosti o opasnostima nepromišljenog izlaganja suncu, o štetnim posljedicama UV zraka na zdravlje i važnosti samopregleda pigmentnih promjena na koži.

Vrlo je važna edukacija stanovništva u tom smislu, osobito mlađe populacije”, kaže prof. dr. Hadžigrahić, ističući da je osnovni cilj prevencije melanoma njegovo rano otkrivanje i u tom smislu najveću pažnju treba posvetiti pravovremenoj i adekvatnoj zaštiti od nepovoljnog uticaja sunčevog svjetla.
Zbog nepostojanja Nacionalnog registra za rak u Bosni i Hercegovini nema tačnih podataka o učestalosti melanoma kože.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.