Brana na Modracu pod velikim pritiskom: Ispust vode udvostručen, šta nam donosi jutro?

by admin
| 21:38
1505 brana
  •  
  •  
  •  
  •  

Gostujući u emisiji “Aktuelno” RTV Tuzlanskog kantona, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla Zdenko Tadić večeras je kazao je da je situacija u Tuzlanskom kantona izuzetno složena, da se pogoršava bukvalno iz minuta u minut te da se može okrakterizirati kao dramatična. 

Nivo vode u akumulaciji Modrac konstantno raste i postoji opravdan strah koliko brana sve to može izdržati. Bez namjere da se diže panika, rade se detaljne analize kako bi se na vrijeme moglo reagovati. Ozbiljno se razmatra mogućnost šta u slučaju popuštanja brane na jezeru Modrac, javila je RTV Tuzlanskog kantona.

-Brana jezera Modrac je stara, to je istina. Istina je i da se radilo na saniranju pukotina i da će se to nastaviti, ali ne mislim da bi moglo doći do pucanja i većih problema s branom, kazao je Tadić.

Preliv vode preko brane Modrac trenutno je 256 cm.
Ispust vode sa brane u rijeku Spreču je uduplan i iznosi 600 metara kubnih u sekundi. Dotok vode u jezero također je uduplan i iznosi 1040 kubnih metara vode u sekundi, javlja RTV Slon.

Sa ovim intenzitetom do jutra bi se mogao očekivati i preliv od 1400 metara kubnih u sekundi, što za posljedicu može imati nesagledive posljedice.

(Tuzlainfo/Bportal/RTV Slon)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.