Rudnik Kreka: Odata počast povodom 25. godišnjice stradanja 180 rudara

by admin
| 10:56

Polaganjem vijenaca, minutom šutnje i El- Fatihom odata je počast za 180 komorata koji su u stravičnoj eksploziji ugljene prašine u rudniku Mramor( Kreka) u jami „Dobrnja jug“ izgubili živote prije 25 godina – prenosi Fena.

U znak sjećanja na poginule rudare danas su vijence položili predstavnici Vlade Federacije BiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlaskog kantona, Grada Tuzla, Medžlisa IZ-a Tuzla, mnogobrojna sindikalna udruženja, članovi porodica poginulih rudara, kolege rudari i drugi. 

– Danas smo ovdje povodom događaja koji je posljedica nesigurnosti – izjavio je premijer FBiH Fadil Novalić. 

Ne treba se dvojiti o tome da moramo raditi na poboljšanju stanja sigurnosti, istakao je. 

Ocijenio je da rudnici u BiH imaju nizak nivo efikasnosti. 

– To sve daje signal da moramo raditi na rudnicima, i početi rješavati probleme – dodao je Novalić. 

Navodi da je za Rudnik Kreka neophodno sređivanje stanja, polaritet između Mramora, Dobrnje i Šikulja, kao i unutarnje upravljanje, te je potrebno s dokapitalizacijom napraviti drugu fazu, koja će na određeni način učiniti da i prva faza bude efikasna, dodao je. 

Direktor Rudnika Kreka Enver Omazić ocijenio je da je stanje sigurnosti nakon 25 godina od nesreće u Rudniku Mramor zadovoljavajuće te istakao  da nije bilo smrtnih slučajeva i da su nesreće  svedene na minimum. 

Smajil Imamović, jedini preživjeli rudar 26.augusta 1990. godine, prisjećajući se stravičnog događaja istakao je da je nesreća ostavila traume na njegov život, dodao je da je nakon 26.augusta 1990. za njega počeo drugi život. 

Pozvao je da se vlasti što više uključe u ulaganje rentabilnih rudnika. Ocijenio je da kao rudar vidi perspektivu u narednjih 30 godina što se tiče kolektiva Rudnika Kreka te da je najkvalitetniji ugalj što se tiče lignita.

(Tuzlainfo.ba) / Foto: Arhiv

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.