U Tuzli i dalje kritično: Prijavljeno 147 klizišta, pod vodom 157 objekata!

by admin
| 17:41
1505 pinga
  •  
  •  
  •  
  •  

Poplave su zahvatile područja cijele teritorije Općine Tuzla, 40 mjesnih zajednice: Batva, Dokanj, Kreka, Kiseljak, Lipnica, G. Tuzla, Slavinovići, Grabovica, Tušanj, Centar, Šićki Brod, Par Selo, Požarnica, Solina, Stari grad, Sjenjak, Breške, Tušanj, Ši Selo……, uglavnom uz priobalno područje lokalnih vodotoka (Joševička rijeka, Moluška rijeka, Grabov potok i dr.) – navodi se u Izvještaju OSCZ Tuzla.

Ponovno su aktivirana uglavnom postojeća klizišta te nekoliko novih, a stručne ekipe ( V timova geologa i garađevinaca), formirane od strane Općine, zbog velikog broja prijava, još uvjek su na terenu, a po okončanju ovih aktivnosti iste će dati svoje prijedloge za dalje djelovanje.

Općenita zapažanja od strane formiranih timova za obilazak (percepcijski obilazak ugroženog područja), ukazuju da se osnovni štetni uticaji poplava odnose na infrastrukturne građevine (puteve, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, mostove), a stepen uticaja na građane je značajan i odnosi se prvenstveno na: poremećaj svakodnevnih životnih aktivnosti (nemogućnost korištenja vlastitog objekta zbog ugroženosti od poplava i klizišta ,privremena nemogućnost odlaska u školu zbog rušenje prelaza preko vodotoka (mostova), prekid lokalnih putnih komunikacija i vodovodne mreža, te pogoršanje i onako teških socijalnih uvjeta građana (štete na stambneim objektima, štete nastale na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednim kulturama i plastenicima), a također postoji opasnost od pojave zaraznih bolesti.

Napominjemo da se, po prioritetima utvrđenim od strane timova (formiranih od strane predstavnika Službe civilne zaštite, Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša – geolog), na ugroženim lokacijama odmah djelovalo i da su se provodile hitne mjere u cilju sprečavanja nastanka većih posljedica po ljude i materijalna dobra.

U toku današnjeg dana prijavljeno je 147 klizišta i 157 prijava poplavljenih stambenih, poslovnih, infrastrukturnih objekata.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.