Alarmantno stanje u TK: Poplave, klizišta, prekidi saobraćaja… (FOTO)

by admin
| 14:30
1505 poplave2
  •  
  •  
  •  
  •  

Prema posljednjem izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite TK, zbog obilnih padavina u posljednja 24 sata, na području Tuzlanskog kantona ugrožen je znatan broj objekata, a u prekidu je saobraćaj na nekoliko regionalnih i magistralnih puteva.

Vodostaj na brani HA Modrac u 14,00 sati iznosio je 198,62 m.n.m., u odnosu na mjerenje jutros u 10,00 nivo je viši za 14 cm (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 73,6 m3/s. 

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, obustavljen je saobraćaj na dionicama magistralnih puteva M-18 Kladanj-Živinice (u mjestima Stupari i Đurđevik) i M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestu Ravne), kao i na regionalnim putevima: R-467 Zavidovići-Ribnica-Olovo i Olovo-Han Pijesak (u mjestu Pjenovac), R-465 Zavidovići-Maglaj-Doboj, R-445 Visoko-Ilijaš (u mjestu Čekrekčije) i R-460 Gračanica-Srnice.

Podsjećamo da se na dionici M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Babajići), zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj za putnička vozila i autobuse odvija naizmjenično-jednom trakom, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac.

Općina Banovići: Održana je Vanredna sjednica OŠCZ Banovići. U periodu do 13 sati OSCZ Banovići je zaprimila 9 prijava za poplavljene objekte u naseljima Repnik, Brezovača, Oskova, Pribitkovići i Grivice. Poplave su prouzrokovali lokalni potoci i začepljeni odvodi. Aktivirano je i jedno klizište u naselju Tulovići. 

Općina Čelić: Na regionalnom putu R-459 , na potezu Ratkovići – Brnjik, radna mašina je očistila je začepljen odvod i omogućila oticanje nakupljene vode tako da je nastavljeno neometano saobraćanje na ovom regionalnom putu. Na području općine Čelić priobalno su se izlile rijeke Šibošnica i Gnjica. Zasad nema ugroženih i poplavljenih stambenih objekata. 

Općina Gradačac: Na području općine Gradačac u naseljima Kerep i Srnice Donje priobalno se izlila rijeka Mala Tinja. Također ima problema i sa lateralnim kanalom u kojem je vodostaj visok te prijeti njegovo izljevanje. 

Općina Gračanica: Nivo vode na mjernom mjestu kod Karanovačkog mosta u 14,30 sati je 410 cm što je više za 45 cm u odnosu na mjerenje jutros u 1030 sati(kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava). Rijeka Spreča je poplavila preko 130 ha priobalnog i poljoprivrednog zemljišta. U naselju Pašalići angažovana mehanizacija na raščišćavanju nagomilanog materijala i pročepljenju odvoda na regionalnom putu Gračanica – Srebrenik. 

Općina Doboj Istok: Poplavljeno je desetak objekata u naselju Luke u MZ Klokotnica i jedan lokalni put. Rijeka Spreča je poplavila oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta u priobalnom području. Angažovana je mehanizacija u naselju Luke a službe OSCZ su na terenu. 

Općina Kalesija: Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu u Kalesiji je 200 cm i viši je za 22 cm u odnosu na mjerenje jutros u 10 sati. U MZ Prnjavor ugroženo je 6 stambenih objekata od lokalnih vodotoka a u 2 je prodrla voda kao i u jedan poslovni objekat. Putna komunikacija Kalesija – Tuzla u naselju Prnjavor je prohodna samo jednom trakom i to otežano zbog vode na kolovozu. Put ispod nadvožnjaka Kalesija Gojčin je u prekidu, a uskoro će zbog nadolazeće vode biti u prekidu i alternativni put. Veća površina poplavljenog zemljišta uslijed izljevanja rijeke Spreče je u naseljima Donji Rainci i Čanići. Na području Tojšića rijeka Gribaja je poplavila pijačni prostor u Tojšićima. 

Općina Kladanj: U naselju Dubrava, MZ Stupari, izlila se rijeka Suha i tom prilikom poplavila 10 stambenih i pomoćnih objekata. Na terenu su službenici OSCZ Kladanj a angažovana je i radna mašina. Na lokalitetu Plandišta ugrožen je drugi most visokim vodostajem rijeke Drinjače. Na području gradskog kupališta izlila se rijeka Drinjača u blizini restorana Tisovac. Na magistralnom putu Kladanj- Vlasenica-Ravne voda se izlila i otežava saobraćaj na ovoj relaciji. Općinski načelnik općine Kladanj, na prijedlog općinskog štaba civilne zaštite Kladanj, donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode od poplava na području općine Kladanj.

Općina Teočak: Na području općine Teočak došlo je do aktiviranja 3 klizišta u MZ Jasikovac, MZ Stari Teočak –Tursunovo Brdo i MZ Bilalići – Uzunovići koja ugrožavaju tri lokalna asfaltna puta u ovim naseljima. Na području MZ Snježnica došlo je do aktiviranja odrona u dužini od 10 m ispod glavne putne komunikacije za naselje Gajeve koja je ugrožena ovim odronom. 

Općina Tuzla: U naselju Simin Han, kod skretanja za G.Tuzlu, rijeka Jala je oborila vrbu i ugrozila jedan most. U naselju G. Pasci izlio se lokalni potok na potezu Pasci – Ljubače. Aktivirana su dva klizišta u naselju Dragunja, kod pravoslavne crkve, i u ul. Branislava Nušića. U MZ Bukinje ugrožena su 3 objekta obližnjeg potoka koji se izlio u ovom naselju. U ul. Krečanska br. 21 uslijed visokog novoa rijeke Jale i začepljenih odvoda voda je prodrla u nekoliko pom. objekata (garaža). 

Općina Lukavac: Na području MZ Orahovica poplavljeno je 30 do 40 kuća a u MZ Turija poplavljeno je oko 50 stambenih objekata. Presječen je put u MZ Orahovica kod škole, aktivirana su 3 klizišta koja direktno ugrožavaju putnu komunikaciju. Na terenu su pripadnici VJ Lukavac koji pomažu stanovništvu na spašavanju imovine. PU Lukavac vrši zabrani saobraćaja na putnim pravcima koji su u prekidu te saobraćaj usmjerava na alternaativne pravce. Općinski načelnik općine Lukavac je na prijedlog općinskog šaba civilne zaštite donio odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode od poplava. 

Općina Srebrenik:
 Na području općine Srebrenik nivo rijeke Tinje u 12,30 sati iznosio je 350 cm, što je za 20 cm više u odnosu na mjerenje jutros u 11 sati. VJ Srebrenik je intervenisala i crpila vodu u naseljima Breze i novo naselje Kiseljak. Općinski načelnik općine Srebrenik je na prijedlog općinskog šaba civilne zaštite donio odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode od poplava i klizišta. 

Općina Sapna: Svi vodotoci na području općine su u porastu. Prijavljeno je jedno klizište u MZ Kobilići na poljoprivrednom zemljištu. 

Općina Živinice: Na području općine Živinice izlile su se rijeke Gostelja, Oskova i Spreča. Od 12,10 sati u prekidu je M 18 Tuzla – Sarajevo u naselju Đurđevik. U naselju Stari Đurđevik i Đurđevik Dom poplavljeno je 10-tak objekata. U naselju Strašanj izlile su se rijeke Spreča i Oskova i ugrozile jedan stambeni objekat.

Na fotografijama koje je danas u toku dana napravila naša ekipa, prikazani su vodotoci rijeka Jala i Turija, na kojima su rijetko zabilježeni današnji vodostaji.

(Tuzlainfo / CZTK) / Foto by Tuzlainfo team 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.