Plenum građana i građanki TK: Najoštrija osuda hapšenja demonstranata

by admin
| 9:12
0602 protesti 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Plenum građana i građanki TK osuđuje oglasio se povodom hapšenja demonstranata.

„Lišavanje slobode šest osoba optuženih za dešavanja na mirnim demonstracijama građana od 5. do 7. februara 2014. godine, institucije sistema pokazuju zavidan nivo efikasnosti isključivo u situaciji kada se treba obračunati sa vlastitim građanima što, između ostalog, potvrđuje opravdanost građanskog bunta.

Pozivamo nadležne institucije da prvenstveno pokažu posvećenosti i ekspeditivnosti u procesuiranju slučajeva vršenja teških krivičnih djela privrednog kriminala, sistemske korupcije i nepotizma koji su i doveli do nezadovoljstva.

Neodgovorno ponašanje pripadnika policije i brutalno prekoračenje službenog ovlaštenja bili su povod narušavanja ukupnog sigurnosnog stanja. Stoga izražavamo nevjericu povodom činjenice da niti jedan pripadnik policijskih snaga nije procesuiran.

Budući da se funkcija države ne bi smjela iscrpljivati u represiji nad vlastitim građanima, obavještavamo javnost da ćemo u najkraćem roku podnijeti krivične prijave protiv odgovornih lica Ministarstva unutrašnjih poslova TK, po komandnoj i ličnoj odgovornosti, kao i protiv bivšeg Premijera TK.

Pozivamo sve građane da dostave dokaze o policijskoj brutalnosti i prekomjernoj upotrebi sile (video zapisi, fotografije i druge dokaze) na e-mail adresu: mediji@plenumtk.org

Plenum građanki i građana TK aktivno će učestvovati u pružanju pravne i svake druge pomoći građanima lišenim slobode.

Pozivamo sve građanke i građane da se priključe mirnim protestima koji se održavaju svake srijede u 9:00 h., ispred zgrade Tužilaštva TK“, saopćio je Plenum građana i građanki TK.

Naredni Plenum, u okviru kojeg će se odlučivati o aktuelnoj situaciji, održat će se u subotu, 17.maja 2014. u 15:00 u prostorijama Kuće plamena mira na Slanoj banji.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.