Program obilježavanja 15.maja: Dan kada je odbranjena Tuzla

by admin
| 7:31
1405 15.maj
  •  
  •  
  •  
  •  

U povodu obilježavanja 15. maja – Dana odbrane Tuzle održana je konferencija za medije, na kojoj su se učesnici podsjetil da su 15.05.1992.godine prije dvadeset i dvije godine, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine i Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili napad i odbranili Tuzlu od paravojske tzv. Srpske Republike, osnovane u Banja Luci 12. 5. 1992. godine i stavljene pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića, sa pripadnicima  Vojske Jugoslavije (28.4.1992. godine, Ustavom Jugoslavije ukinutaje JNA i osnovana Vojska Jugoslavije).

Prisutnima na konferenciji za medije obratio se načelnik Općine Tuzla i podsjetio na važnost razumijevanja istine i procesuiranje  onih koji su odgovorni za napad koji se dogodio 15. maja 1992. godine, kao i za sve žrtve tog napada, te da jedino istina može voditi ka normalnoj budućnosti i konačnom pomirenju.

Načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović  i  predsjednik Fondacije „Istina Pravda Pomirenje“, Sinan Alić predstavili su novinarima trodnevni program obilježavanja 15. maja – Dana odbrane Tuzle i Bosne i Hercegovine.

Najavljena je zložba “Imali smo pravo na odbranu” koja će biti održana u srijedu (14.5.) u 11:00 u Ateljeu Ismet Mujezinović, isti dan će biti održana i Svečana akademija i kinu Kaleidoskop.

U četvrtak (15. maja) u 11:00 planiran je prijem porodica poginulih pripadnika MUP-a Stanice javne bezbjednosti, u 13:00 odavanje poštovanja i polaganje vijenaca na Spomenik braniteljima BiH i Tuzle na Brčanskoj. Zatim je pedviđena svečana povorka pripadnika OSRBiH i građana od Brčanske do Slane Banje gdje će se odati poštovanje i položiti cvijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima BiH i Tuzle 1992 – 1995 godine, i na kraju druženje pripadnika Oružanih snaga Republike BiH i građana na Panonskim jezerima.

Kao i svake godine, i ove je najavljen dolazak delegacije iz Republike Srpske koja pali svijeće na Brčanskoj Malti i obilježava dan pogibije pripadnika vojske Srpske Republike.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.