Vlada TK odobrila, Univerzitet odugovlači: Asistenti u iščekivanju konkursa za svoja radna mjesta!

by admin
| 6:02
0101 univerzitet
  •  
  •  
  •  
  •  

Grupa asistenata i viših asistenata Univerziteta u Tuzli, saopštenjem za javnost reagovala je na kašnjenje u proceduri raspisivanje konkursa za izbor i zasnivanje radnog odnosa za asistente i više asistente Univerziteta u Tuzli.

Saopštenje presnosimo u cjelosti:

Razočarani “pasivnošću” Univerziteta u Tuzli za raspisivanjem konkursa za izbor i zasnivanje radnog odnosa, smatramo opravdanim saopštiti javnosti sljedeće.

Naime, u proteklom periodu (godina dana), sa uspjehom su održane desetine sastanaka, a što je rezultiralo da je Vlada Tuzlanskog kantona dana 08.04.2014. godine dala saglasnost za raspisivanje “Konkursa za izbor i zasnivanje radnog odnosa saradnika” na Univerzitetu u Tuzli.

Nakon što je Vlada TK na 1. vanrednoj sjednici dala saglasnost na dopunu Statuta u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica i Zakonom o visokom obrazovanju, otklonjena je i zadnja prepreka za raspisivanje konkursa.

Međutim, do istog nije došlo, jer je iz “nepoznatih” razloga odgođena sjednica Senata na kojoj je trebao biti utvrđen tekst konkursa i data saglasnost za objavljivanje u sredstvima javnog informisanja. Na ovaj način se smišljeno odgađa ostvarivanje prava na zasnivanje radnog odnosa nezaposlenih, diplomaca, magistara, asistenata, viših asistenata, zlatnih studenata.

Stoga, zahtijevamo od Univerziteta u Tuzli da prestane sa odugovlačenjem konkursa, te da u skladu sa Etičkim kodeksom kao temeljom moralne filozofije čestito, pravedno, humano i uljudno radi za interes svih budućih akademskih radnika – navodi se u saopštenju koje poptisujuju ssistenti i viši asistenti Univerziteta u Tuzli.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.