“Pozorište bez granica 2015”: Veliko interesovanje publike na otvaranju, večeras predstava “Dvije”

by admin
| 8:35

Međunarodni festival pozorišta sa područja Balkana “Pozorište bez granica 2015” počeo je sinoć izvođenjem predstave “Čehov na kvadrat”, kojom su gosti iz Gradskog kazališta “Joza Ivakić” i Kazališta “Nova scena” iz Vinkovaca publiku u Ateljeu, čija je sala bila mala da primi sve zainteresovane, dobro nasmijali i izmamili im duge aplauze.

-Večeras je bilo divno igrati pred vama i nadam se da nije bilo posljednji put. Zahvaljujem se ljubaznim i gostoljubivim domaćinima i divnoj publici – istakla je Andrijana Raguž, članica glumačke postave iz Vinkovaca, kojoj su predstavici Draft Teatra uručili priznanje za učešće.

Festival koji se u Tuzli održava 15. put  otvorio je Zlatko Dukić, pomoćnik za kulturu u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona, institucije koja tradicionalno pomaže održavanje ovog festivala.

Večeras, druge festivalske noći, na otvorenoj ambijentalnoj sceni Ateljea “Ismet Mujezinović” na programu je predstava za odrasle “Dvije” koju izvodi Amaterska družina Vodice iz Hrvatske, a koju organizatori ne preporučuju gledateljima mlađim od 18 godina.

2608 dvijeRadi se o predstavi koja je u susjednoj Hrvatskoj imala zapažen festivalski put. U središtu radnje su mlade Zagrepčanke Anja i Lena. Njihov život nalikuje nečemu što srećemo u ženskim magazinima – sav je u boji i jako oslobođen, no, to je samo fasada ispod koje je hoas postratnog društva. Anja i Lena upadaju u bizaran trokut s Emilom, muškarcem koji je jednoj od njih otac, a drugoj ljubavnik.

Adaptaciju teksta, režiju i scenografiju potpisuje Zdravko Todorović. Autor: Tena Štivičić. Igraju: Anđela Fržop i Martina Tabula, te Gordana Birin i Roman Šušković Stipanović (kao off glas).

Do kraja festivala publika će imati priliku vidjeti predstave: 27.08.: “Ne šetaj se gola” (Draft Teatar, Tuzla), 28.08.: “Predigra” (Teatar Harlekin Postojna, Slovenija) i 29.08.: “Trojan women” (Theatre and Movie House AKT Priština, Kosovo).

Festival je dio manifestacije Ljeto u Tuzli, a ulaz na sve predstave koje počinju u 20.20 h u Ateljeu “Ismet Mujezinović” je slobodan. U slučaju kiše, predstave će se igrati u unutrašnjem dijelu Ateljea.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.