Klinika za kožne bolesti UKC Tuzla: Iskoristite termin za besplatni dermatološki pregled

by admin
| 15:04
1004 euro
  •  
  •  
  •  
  •  

U povodu panevropske kampanje za prevenciju karcinoma kože, „Euromelanoma 2014. – Ranom dijagnozom spašavate život”, na Klinici za kožne bolesti JZU UKC Tuzla u periodu od 12. do 16. maja 2014. godine od  10:00 do 14:00 sati, za sve zainteresovane građane biće organizovani besplatni dermatološki pregledi.

Cilj kampanje je  podizanje svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži, jer ranom dijagnozom može se spasiti život.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri miliona ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, 132000 oboli od melanoma od kojih godišnje umire 41000. U svijetu broj novooboljelih raste 3-7% godišnje, a podaci govore da će čak jedan od šest Europljana oboljeti od raka kože.

Bosna i Hercegovina je postala aktivna članica Euromelanoma 2011. godine, a ove godine u kampanju je uključeno 30 javnih i privatnih zdravstvenih ustanova.

Od 37 zemalja uključenih u kampanju, kampanja u BiH prošle godine pred evropskim parlamentom u Bruxellesu ocijenjena je kao jedna od pet najuspješnijih

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.