Žiri skratio spisak: Za nagradu “Meša Selimović” konkuriše pet romana

by admin
| 14:58

U povodu 15. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, danas je u prostorijama Gradske uprave u Tuzli održana konferencija za medije a prisutnima su se obratili gradonačelnik Jasmin Imamović i predsjednik žirija za dodjelu nagrade “Meša Selimović” akademik Enes Karić.

Gradonačelnik je najavio jubilarne 15. književne susrete Cum grano salis koji će ove godine obilježiti četiri jubileja.

„Ovogodišnji susreti kroz svoj program će obilježiti devedeset godina od rođenja književnika Derviša Sušića, stotinu deset godina od rođenja književnika Hasana Kikića, stotinu godina od rođenja književnika Branka Ćopića i stotinu pedeset godina od rođenja pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića“ – izjavio je Imamović.

Povodom objavljivanja naslova romana koji su uši u uži izbor za nagradu “Meša Selimović”, prisutnima se obratio i predsjednik žirija za dodjelu nagrade akademik Enes Karić.

„Drago mi je da je romana sve više i da imamo sve više dobrih autora. Romani koji su ušli u uži izbor za Nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2014. godini na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije podjednako zaslužuju ovu nagradu, ali jedan će biti proglašen najboljim“ – naveo je prof. dr. Enes Karić.

Romani koji su ove godine kandidati za nagradu Meša Selimović

–         Filip David, Kuća sećanja i zaborava , Laguna, 2014.

–         Dževad Karahasan, Utjeha noćnog neba, Profil  2014.

–         Damir Karakaš, Blue moon, Sandorf, Zagreb 2014.

–         Andrej Nikolaidis, Devet, Otvoreni kulturni forum, Cetinje, 2014.

–         Ivica Prtenjača, Brdo, VBZ, Zagreb 2014.

Žiri u sastavu akademik Enes Karić, predsjednik žirija i članovi akademik Julijana Matanović, književnik Milorad Popović, književnik Hadžem Hajdarević i književni kritičar Vladimir Arsenić nagradu “Meša Selimović” dodijelit će na 15. Međunarodnim književnim susretima, Cum grano salis,  koji će se održati od 2. do 5. septembra u Tuzli – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.