Narodna kuhinja u Tuzli u dugovima: Vlada TK nije uplatila tranšu od početka godine!

by admin
| 9:35

Narodna kuhinja Imaret, koja posljednjih 17 godina postoji u okviru tuzlanskog Merhameta, posljednjih mjeseci nagomilala je hiljade maraka dugova prema dobavljačima.

Glavni razlog za to je kašnjenje tranši Vlade Tuzlanskog kantona od 40.000 KM mjesečno. Od početka godine, Vlada TK-a je Imaretu trebala uplatiti 280.000 KM, kroz sedam jednakih tranši, međutim, do danas nijedna tranša nije uplaćena – piše Oslobođenje.

– Vjerujem da će Vlada vrlo brzo reagovati, a i obećali su kroz nekoliko dana pustiti jednu tranšu. Ukoliko se ovo odulji, doći će do smetnji u radu kuhinje i hiljade ljudi će biti ugroženo. Moguće je da dođe i do zatvaranja određenih punktova, s obzirom na to da Imaret od januara duguje novac dobavljačima namirnica. Neki su već poslali i opomene pred tužbe, kazao nam je direktor Regionalnog odbora Merhameta Tuzla Adil ef. Pezerović.

Razlog kašnjenja tranši je već dobro poznat – kasno formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, te nestabilnost koja je vladajuću većinu pratila od samog početka. S druge strane, Grad Tuzla, prema riječima ef. Pezerovića, redovno uplaćuje dogovoreni iznos od 17.500 KM.

– Ovim novcem uspijemo pokriti redovne troškove koje imamo u kuhinji, i to mnogo znači. Bez svega toga, ni kuhinje ne bi ni bilo, dodao je Pezerović.

Međutim, kako saznajemo, Tuzla pomenuti iznos nije povećavala posljednjih šest godina iako je broj gladnih Tuzlaka porastao za nekoliko stotina. Trenutno se na devet punktova u Tuzli podijeli oko 2.500 obroka, tako da Tuzla prednjači po broju korisnika Imareta. Ostalih hiljadu korisnika hranu dobija na punktovima u Kalesiji, Lukavcu i Gračanici.

Merhametov Imaret jedina je narodna kuhinja na području cijelog Kantona. Do prije 15 godina u Tuzli je postojalo nekoliko narodnih kuhinja, koje su držale druge humanitarne organizacije. Međutim, Imaret je jedini preživio. Samo u 2014. godini proizveli su gotovo milion i stotinu hiljada obroka, što je za 200.000 više nego u 2013. 

U prošloj godini, Imaret je otvorio četiri nova punkta u mjestima koja su pogođena poplavama i klizištima. Među tim mjestima je i većinski pravoslavno tuzlansko naselje Požarnica, kao i izbjegličko naselje Mihatovići, u kojem je u toku godine broj korisnika porastao za nekoliko stotina.

– Nikad se za 17 godina nije desilo da obroci nisu podijeljeni onima kojima trebaju. A sve to zahvaljujući našim donatorima. Ogromnu pomoć pružaju džematlije, koje iz godine u godinu prikupe tone hrane. Samo za vrijeme Kurban-bajrama mi prikupimo oko 60 tona mesa i to nam traje cijelu godinu. Hranu prikupljaju i djeca po školama, ali i privredna društva, poput Termoelektrane, Elektrodistribucije, Solane, Delinga, banovićkog Rudnika, a neizostavna je i Islamska zajednica. Bez svih njih, mi ne bismo imali kontinuitet u radu, kazao nam je Pezerović.

Pezerović je dodao i to kako kuhinja treba biti obaveza svih dobrih ljudi. To je, kako kaže, najkonkretniji vid pomoći i ne može se mjeriti ni sa čim drugim, a ove vrijednosti Imaret pokušava prenijeti i na djecu.

– Kroz ove akcije u školama mi ne pokušavamo napuniti magacine. Cilj nam je stvarati humanije društvo, u kojem će oni koji imaju pomoći, koliko god, onima kojima je pomoć najpotrebniija. A nema ništa sevapnije nego nahraniti gladnoga i napojiti žednoga, zaključio je Pezerović za Oslobođenje.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.