Dom naroda PSBIH: Fahrudin Radončić smijenjen s funkcije ministra sigurnosti BiH

by admin
| 14:37
2904 radoncic
  •  
  •  
  •  
  •  

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici, većinom glasova, potvrdio je inicijativu o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, čime je Fahrudin Radončić razriješen sa pozicije ministra sigurnosti BiH.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Radončiću u Domu naroda inicirao je Klub bošnjačkog naroda, odnosno delegati SDA Halid Genjac, Nermina Kapetanović i Sulejman Tihić.

Odstupiti iz moralnih razloga

U obrazloženju za smjenu je navedeno kako je u događajima 7. februara 2014. godine, tokom protesta građana, povrijeđen veliki broj lica i oštećene brojne institucije BiH, javlja agencija Anadolija.

“Povrijeđeno je nekoliko stotina ljudi, među kojima veliki broj policajaca, izazvanim požarima, načinjene su velike štete na zgradi Predsjedništva BiH, na zgradama vlada kantona i općina u BiH. Zapaljena je državna zastava, te značajno oštećen Arhiv BiH. Navedene činjenice ukazuju da je tog dana sigurnosna situacija u BiH bila značajno narušena, te da zbog toga ministar sigurnosti treba da odstupi sa dužnosti iz moralnih razloga”, navedeno je u inicijativi za smjenu Radončića koju su potpisali delegati Tihić, Genjac i Kapetanović.

Osim toga, naveli su u obrazloženju delegati SDA, analizirajući Zakon o Vijeću ministara BiH, Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Zakon o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Zakon o SIPA i Odluku o uspostavljanju ministarskog vijeća za saradnju po policijskim pitanjima, proizilazi, ocjena je podnosilaca inicijative, “da ministar sigurnosti nije poduzeo radnje iz svoje nadležnosti kako bi se zaštitila lična i imovinska sigurnost građana i državna imovina”.

Predstavnički dom PSBiH ranije je na sjednici 13. marta također, većinom glasova, a na prijedlog Kluba poslanika SDA iz istih razloga, izglasao inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno razrješenje Radončića sa pozicije ministra sigurnosti BiH.

Tu odluku je prema važećim odredbama morao potvrditi i Dom naroda, kao gornji dom, kako bi ona stupila na snagu, što je učinjeno danas.

Do izbora novog ministra Ministarstvom sigurnosti BiH rukovodit će Mladen Ćavar, aktuelni zamjenik ministra u svojstvu vršioca dužnosti.

Usvojene izmjene Izbornog zakona BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH većinom glasova delegata u klubovima srpskog i hrvatskog naroda na današnjoj sjednici usvojio je i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje se odnose na Statut Grada Mostara, a koje je predložio Klub izaslanika hrvatskog naroda.

Delegati iz Kluba bošnjačkog naroda usprotivili su se ovom prijedlogu glasajući protiv, ali su preglasani.

Osnovne zamjerke, kako je istakao predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac, su što je propisano da Grad Mostar bude jedna izborna jedinica čime se, kako je ocijenjeno, “uvodi mogućnost za dominaciju jednog naroda, u ovom slučaju hrvatskog”. 

Da bi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH stupile na snagu potrebno je da ih potvrdi i Predstavnički dom PS BiH, a s obzirom da su se u Domu naroda njihovom usvajanju usprotivili predstavnici SDA i SDP-a za očekivati je kako će u tom zakonodavnom tijelu biti osporene zbog nedostatka entitetske podrške poslanika Federacije BiH.

lainfo/bportal)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.