Tuzlak na najtežoj trci na svijetu: Mladen Nedić spreman za 168 km dug put oko Mont Blanca!

by admin
| 18:20

Na ovogodišnjem “Ultra trail du Mont Blanc” (UTMB), neslužbenom svjetskom prvenstvo u ultra trail trčanju i jednoj od najtežih i najatraktivnijih utrka na svijetu, nastupit će i Mladen Nedić “Čelični Bosanac”, član tuzlanskih klubova ARK Rekreativci i BK Jedinstvo Tuzla.

Trka “Ultra Trail du Mont  Blanc” starta u petak 28. augusta u 18 sati. Radi se o izuzetno dugoj planinskoj trci dugoj 168 km, u kojoj učesnici prolaze brojnim prijevojima od 1000 do 3000 metara nadmorske visine, a sa 9600 metara uspona.

Trka starta u francuskom Chamonixu, a prolazi planinskim stazama Švicarske i Italije, te nakon prolaska kroz devet općina I više od 50 mjesta, ponovo završava u Chamonixu.

Limit od 46 sati, za koliko treba završiti trku, što je većini jedini cilj, ove godine će pokušati ostvariti 2300 takmičara iz cijelog svijeta, a koji su prošli zahtjevne kvalifikacije, obzirom da je broj takmičara ograničen.

Tuzlak Mladen Nedić već je završavao zahtjevne trke poput one Svjetskom prvenstvu u dvostrukom ultra triatlonu (Slovenija), kada je postao prvi Bosanac i Hercegovac koji je uspio završiti utrku dugu 452 kilometra (7.6 km plivanja, 360 km vožnje bicikla i dva maratona, 84.4 km) ili Iron triatlon trku u Mađarskoj dugu 226 kilometara (180 kilometara vožnje biciklom, 42,2 kilometra trčanja i 3,8 kilometara plivanja na stazi).

Trku oko masiva i najvišeg vrha europskog kontinenta, gdje se temperatura u ovo doba godine kreće “oko nule” a snježni pokrivač se podrazumijeva, Čelični Bosanac, kako su ga prozvali bh. mediji, doživljava kao krunu svoje karijere.

-Kada sam se počeo baviti ovim sportom cilj mi je bio nastupiti na ovoj trci. Sada za cilj imam završiti trku, te promovisati Bosnu I Hercegovinu, Tuzlu i trčanje kao sport u našoj državi – rekao nam je Mladen Nedić pred polazak za Francusku, napominjući da je proteklih mjeseci vrijedno trenirao.

Odlazak na ovo takmičenje Mladenu Nediću pomogli su Ytong, Grad Tuzla, Tuzlanski sajam i Navigo system.

(Tuzlainfo.ba/N.Ć.)