Pet predstava iz pet zemalja: U utorak u Tuzli počinje festival “Pozorište bez granica”

by admin
| 15:07

Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta sa područja Balkana “Pozorište bez granica 2015”, počet će u Tuzli u utorak 25. augusta.

Petodnevni kulturni događaj najavili su danas članovi Draft Teatra, koji već deceniju i pol organizuju u regiji već prepoznatljive pozorišne susrete, na kojima je do sada nastupilo na desetine amaterskih i profesionalnih pozorišta iz svih zemalja jugoistočne Evrope.

Ove godine ljubitelji pozorišne umjetnosti će imati priliku pogledati predstave “Čehov na kvadrat” (Vinkovci, Hrvatska), “Dvije” (Vodice, Hrvatska), “Ne šetaj se gola” (domaća predstava), “Predigra” (Postojna, Slovenija) i “Trojan women” (Priština, Kosovo).

-U pitanju su tri komedije, jedna drama i jedna tragedija, kojima publici želimo punudi drugačiji način viđenja teatarske izvedbe, a nadam se da ćemo u tome uspjeti. Vjerujem da će publika pronaći nešto za sebe i da ćemo svako veče imati ispunjeno gledalište, istakao je Damir Krnjić, direktor festivala.

Posljednjih godina festival se najvećim dijelom održavao u prostorima Doma mladih Tuzla. Ove godine, predstave će se izvoditi na otvorenoj ambijentalnoj sceni Ateljea “Ismet Mujezinović”.

-Odlučili smo se za ovaj prostor jer je atraktivniji za publiku, posebno u ovim ljetnim danima. U slučaju lošeg vremena, scena će biti postavljena u zatvorenom prostoru Ateljea – istakao je Edin Mukinović, predstavnik Doma mladih Tuzla i član organizacionog tima festivala.

Nakon julske premijere nove predstave Draft Teatra “Ne šetaj se gola”, ove predstava će se u okviru festivala ponovo biti igrana u četvrtak 27. jula. Glumica Almedina Salčinović je istakla da se nada da će nakon brojnih pohvala i dobrih reakacija publike, predstavu ponovo igrati pred velikim broj sugrađana.

Festival je dio manifestacije Ljeto u Tuzli, a ulaz na sve predstave koje počinju u 20.20 h u Ateljeu “Ismet Mujezinović” je slobodan.

Galeriju fotografija sa današnje press konferencije pogledajte na našoj Facebook Fan stranici.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.