Danas kolektivni ukop devet žrtva genocida u Vlasenici: Najmlađa žrtva imala svega 15 godina!

by admin
| 7:30
1904 vlasenica
  •  
  •  
  •  
  •  

Ispred Komemorativnog centra Tuzla, uz molitvu i suze članova porodica žrtava, jučer je obavljen ispraćaj tabuta sa posmrtnim ostacima devet identifikovanih civilnih žrtava rata sa područja Vlasenice.

– Ukupno je devetero pripremljeno za ukop, od kojih je najstarija žrtva imala 70 godina, a najmlađa 15 godina. Pronašli smo i ostatke od dvije sestre, Aidu i Velidu Karaš, koje treba posebno naglasiti, jer je najveći zločin u Vlasenici učinjen nad ženom. Do sada je ukopano 328 posmrtnih ostataka u Vlasenici, uz ono što znamo od ranije to su ukupno 2.643 stradala Vlaseničana – izjavio je predsjednik Organizacionog odbora obavljanja dženaze Muho Hadžiomerović.

Na dženazi koja će se klanjati danas, 19. aprila, na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici bit će ukopana najstarija žrtva 70-godišnji Avdo Heljo, koji je ubijen 1992. godine, kao i najmlađa žrtva, petnaestogodišnji Izet Hadžić, ubijen 1993. godine.

Također će na šehidskom mezarju Rakita biti ukopane i sestre Aida (27) i Velida (25) Karać, zatim Samir Begić (18), Adem Bećirović (21), Ahmet Manjić (30), Hasan Manjić (32) i Bego Hatunić (66).

Ispred Komemorativnog centra Tuzla je ispraćena kolona sa devet tabuta, a koja je nastavila put prema Šićkom Brodu, Husinu, Ljubačama, Živinicama, Stuparima, Kladnju, Tišćima, Vlasenici, te će u konačnici biti dočekana na Šehidskom mezarju „Rakita“ u Vlasenici.

Na mezarju „Rakita“ u Vlasenici će danas, 19. aprila, biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop za navedenih devet Vlaseničana, civilnih žrtava rata, koji su ubijeni na području Općine Vlasenica od 1992. do 1995. godine.

(TI / Fena) Foto bportal.ba

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.