Lets’s do it: Očistimo zemlju u cijeloj BiH 26. i 27. aprila

by admin
| 10:39
1804 letsdoit-logo
  •  
  •  
  •  
  •  

Akcija “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” realizirat će se 26. i 27. aprila na području cijele Bosne i Hercegovine. Vanja Gavran, glasnogovornik HT-a Eroneta, kazao je kako će se akcija čišćenja održavati dva dana i njome se želi pokazati kako se zajedno može napraviti pozitivna priča. Cilj je akcije razviti ekološku svijest ljudi – dodao je glasnogovornik HT Eroneta, firme koja je generalni sponzor ovog događaja. Inače, u BiH projekt “Let’s Do It” prvi put je realiziran 2012. godine kada se u akciju odazvalo 37.500 volontera u 105 općina širom BiH i kada je iz prirodnog okruženja uklonjeno 5 500 tona smeća. Predsjednik Udruge “Ruke”, Božidar Mihajlović, koja je inače glavni koordinator projekta za BiH, kazao je kako je spomenuta akcija ustvari projekt svih građana BiH, te da su u Hercegovini do sada imali najbolje rezultate.

“U prvoj akciji, općina s najvećim brojem volontera bila je općina Široki Brijegi to sa 4500 volontera”, istaknuo je Mihajlović. Kazao je kako će ove godine po prvi put raditi akciju u svim općinama u Federaciji BiH i u 34 općine u Republici Srpskoj, odnosno u ukupno 114 općina. “Očekujemo izlazak najmanje oko 50 hiljada volontera koji će sakupiti 10 hiljada tona smeća”, istaknuo je Mihajlović, dodavši kako će za ovu godini biti karakteristično to da će po prvi put selektivno skupljati otpad.

Ambalažni otpad će se skupljati u vreće različitih boja i taj otpad će biti recikliran. Na taj način želimo učiti naše građane da selektivno odvajaju otpad, te da potaknemo uopćeno društvo u BiH na jedan veći stupanj reciklaže otpada – kazao je Mihajlović.

Svi zainteresirani volonteri mogu se prijaviti preko web stranice: www.letsdoit.ba

(tuzlainfo/ekapija)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.