Tuzla: Počinje prvi festival dokumentarnog filma “Liberty FEST”

by admin
| 12:23
Večeras u 18 sati u Tuzli će početi prvi Liberty FEST, festival dokumentarnog filma.
 
Festival će se održavati u četvrtak i petak, u prostorijama Kuće plamena mira u Tuzli.
 
Liberty FEST je prvi festival u Bosni i Hercegovini čiji je fokus na dokumentarne filmove posvećene temi slobode odnosno nastojanjima pojedinaca širom svijeta da se bore za očuvanje vlastite i slobode drugih ljudi. Festival organizuje udruženje „Multi“, dok su podršku organizaciji festivala dali Grad Tuzla i tuzlanska kompanija Menprom.
 
Prvog dana festivala, posjetitelji će imati priliku gledati dva zanimljiva dokumentarna filma i to „Citizenfour“ i „Commanding heights – Battle of ideas“. Prvi film se odnosi na slučaj Edwarda Snowdena i jednog od najvećih špijunskih skandala u SAD-u. Drugi film pronalazi idejne uzroke iza pada Berlinskog zida, rušenja Sovjetskog saveza i generalno velikih promjena koje su pogodile svijet početkom devedestih godina prošlog stoljeća.
 
U pauzama prikazivanja filmova, planirana je diskusija na temu koncepta festivala, ideje slobode, te filmu kao mediju za društvene promjene. Diskusiju će voditi Darjan Minov sa Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, a u istoj će učestvovati prof.dr. Emir Džambegović, Omer Bakalović i Admir Čavalić.
 
Planirano je da se projekcije filmova prikazuju u terminima od 18:00 do 22:00 sata.
 
Više informacija o festivalu OVDJE.
 
(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.