Inicijativa: Pokretanje Ženskog suda u BiH, prostor za pravedni mir

by admin
| 12:26
1404 zenski sud bih

Sredinom 2013. godine ženske grupe, u sastavu: Udruženje “Forum žena” (Bratunac), Fondacija “CURE” (Sarajevo), Udruženje građana “Budućnost” (Modriča), “Centar za pravnu pomoć ženama” (Zenica), HO “Horizonti” (Tuzla), Organizacija žena “Lara” (Bijeljina), Udruženje žena “Most” (Višegrad) pokrenule su inicijativu o ponovnom pokretanju Ženskog suda na prostoru Bosne i Hercegovine.

Ženski sud BiH je dio regionalnog Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju.

Ženski sudovi nastaju unutar civilnog društva i društvenih pokreta, pružaju prostor ženama ne samo da svjedoče o svakodnevnom iskustvu nepravde, već i da stvaraju nove koncepte pravde i mira.

Ženski sudovi su prostor za glasove žena, za svjedočenja žena, ali i preuzimanje odgovornosti za pravdu, za orodnjavanje pravde, za kreiranje feminističkog modela pravde, podsticanja feminističke etike odgovornosti i brige, jačanja mreža solidarnosti, zajedničke izgradnje pravednog mira.

U okviru aktivnosti Ženskog suda za BiH u Tuzli je organizaovana radionica – javna prezentacija koja je sadržavala: Predstavljanje učesnica, upoznavanje sa idejom Ženskog suda za BiH, projekciju dokumentarnog filma o iskustvima Ženskih sudova na međunarodnom nivou i siskusiju 

(TI)