Vijeće ministara BiH: Bh. građane očekuje enormno povećanje cijena duhana!

by admin
| 9:48
0306 rezani duhan

Cijena duhana u našoj zemlji mogle bi se enormno povećati. Naime, uvodi se nova akciza na duhan u iznosu od 78 maraka po kilogramu, a tako je odlučilo Vijeće ministara BiH, koje je utvrdilo Izmjene zakona o trošarinama u našoj zemlji.

Da bi ovaj zakon postao operativan mora proći i parlamentarnu proceduru, objavila je Federalna televizija. Na ovaj način žele se osigurati uvjeti za zaštitu legalnih privrednika koji izmiruju svoje obveze, zaustaviti trend pada prihoda od trošarina na duhanske prerađevine, suzbiti nelegalno tržište, te harmonizirati trošarine na različite duhanske proizvode. 

Naime, važećim zakonom nisu propisane specifične trošarine na neke od duhanskih prerađevina, kao što su cigare i cigarilosi, a posebno ne i za rezane duhane, zbog čega je došlo do narušavanja odnosa na tržištu duhanskih prerađevina, pojašnjavaju iz Vijeća ministara BiH. Prema ovim izmjenama i dopunama Zakona, na cigare i cigarilose plaćat će se proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto na osnovicu koja je određena maloprodajnom cijenom i količinom po mjernoj jedinici za duhanske prerađevine. Istodobno, trošarine na duhan za pušenje utvrđuju se u visini od najmanje 80 posto minimalne trošarine na cigarete iskazane za 1.000 cigareta.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrđivat će ove trošarine najkasnije do 30. oktobra tekuće godine, s tim da će se primjenjivati od 1. januara iduće godine. Izuzetak je trošarina na duhan za pušenje za 2014. godinu koja će iznositi 78 KM/kg. Usvajanjem ovog zakona, koji je predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nastavlja se usaglašavanje ukupnog poreznog opterećenja s novom direktivom Evropske unije kojom je propisano da je minimalna ukupna trošarina od 90 eura na 1000 komada cigareta. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(TI)