NS Radom za boljitak: Deklaracija za ukidanje kantona zvanično upućena Skupštini TK

by admin
| 7:11
0904 serifovic

Mersed Šerifović, predsjednika Kluba Narodne stranke Radom za boljitak u Skupštini Tuzlanskog kantona danas je skupštinskom rukovodstvu zvanično uputio Deklaraciju za ukidanje kantona u Federaciji BiH.

-Trenutno stanje u kojem svi djelujemo u Federaciji BiH i u kantonima je neodrživo. Samo Tuzlanski kanton ima toliki deficit da je postao svrha samom sebi zbog troškova koje izdvaja na preglomaznu i neefikasnu administraciju, kaže Šerifović.

U ovoj stranci očekuju da će se na prvoj slijedećoj sjednici Skupštine TK Deklaracija naći na dnevnom redu.

-Očekujemo da će i ostale kolege zastupnici u interesu građana koji su nam ukazali svoje povjerenje i podržati prijedlog koji za cilj ima ukidanje kantona. Narodna stranka Radom za boljitak već više od godinu dana, nakon zaključka na sjednici Predsjedništva stranke koji se odnosio na upućivanje inicijative za ukidanje kantona provodi niz aktivnosti. Predloženom inicijativom osnovni cilj jeste funkcionalan aparat, jačanje općina i funkcionalna FBiH. Očekujemo da će ostali sudionici u političkom životu TK pokazati svoje pravo lice, da će na ovom primjeru jasno oslikati šta je to deklarativno zalaganje za boljitak građana TK, a šta istinsko zalaganje, kazao je Šerifović.

On ističe da bi ustavnom reakonstrukcijom Federacije jedan dio trenutno zaposlenih u kantonima i dalje ostao na svoji pozicijama, kao što je to slučaj u školstvu, zdravstvu i policiji.

Ova stranka pokrenula je i peticiju, kao podršku ovoj inicijativi. U samo nekoliko dana peticiju je potpisalo gotovo 8.000 građana, a u NS RzB očekuju da će prikupiti više od 100.000 potpisa.

Predsjednik NS RzB i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Mladen Ivanković Lijanović istakao je danas u Tuzli da je stanje u cijeloj državi ‘užasno za sve građane’.

– Sama Federacija BiH na godišnjoj razini troši do 500 miliona KM na glomaznu, neefikasnu administraciju koju predvode 10 premijera, 95 ministara, 295 poslanika, 58 delegata i sva popratna administracija. Boljitak je prije više od godinu dana konstatovao da ovakav sistem se ne smije zadržati. Javnosti smo predložili naše rješenje, odnosno prijedlog za izmjene Ustava FBiH kojeg smo nazvali Prijedlog Ustava za boljitak građana FBiH, kazao je Ivanković-Lijanović.

(tuzlainfo/bportal)