MZ Batva: Uz predavanje o dijabetesu, mjerenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska

by admin
| 5:15
0804 batva
  •  
  •  
  •  
  •  

U prostorijama Mjesne zajednice Batva u jučer je u povodu Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila, organizovano predavanje na temu „Dijabetes – prevencija i liječenje”.

Predavanje je organizovala Asocijacija žena OO SDA Tuzla uz podršku Općinskog odbora SDA Tuzla, a značajnu organizacijsku pomoć pružio je Mjesni ogranak SDA Batva i Asocijacija žena ovog mjesnog ogranka.

Uvodničar je bila dr. Azra Agić specijalista porodične medicine.

“U povodu Svjetskog dana zdravlja mi i ove godine radimo preventivno prosvjećivanje stanovništva o dijabetes melitusu, odnosno šećernoj bolesti. Tablete, inzulin, nisu prva linija liječenja ove bolesti. To je higijensko dijetetski režim i fizička aktivnost. Naglasila bih osnovni značaj pravilne ishrane i fizičke aktivnosti u prevenciji ovoga oboljenja. Inače, povodom Svjetskog dana zdravlja mi svake godine stavljamo akcenat na neko oboljenje koje u posljednje vrijeme uzima velikog maha. U 21. vijeku šećernu bolest nazivamo tihim ubicom zato što ova bolest zajedno sa svojim komplikacijama uzima mnogo života jer nije adekvatno tretirana ili nije prepoznata uopšte. Dešava se da se ljudi ne pridržavaju savjeta koje im daju ljekari ili ne vode računa o pravilnoj ishrani. Ponavljam, pravilna ishrana je temelj prevencije, a i liječenja ovog oboljenja” – kaže dr. Azra Agić specijalista porodične medicine.

Navedena aktivnost samo je jedna u nizu koje Asocijacija žena Općinskog odbora SDA Tuzla organizuje u cilju edukacije građana, uz profesionalce iz određenih oblasti.

“Ovaj dan je vrlo značajan iz tog razloga što se on obilježava u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini i mi svake godine dajemo doprinos tome“  – ističe predsjednica Asocijacije žena OO SDA Tuzla mr.sc. Enisa Žunić.

Nakon stručnog izlaganja dr. Agić, brojni građani postavljali su pitanja u vezi sa dijabetesom, uzrocima obolijevanja, simptomima, obolijevanju djece od ove bolesti, o prevenciji i liječenju. Poslije toga, svima koji su to željeli izmjeren je pritisak i nivo šećera u krvi.

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja provodi se uz podršku Povjerenstva Asocijacije žena SDA BiH i vrši se istovremeno u nekoliko gradova.

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla i na ovaj način nastavlja sa podrškom građanima da brigom o vlastitom zdravlju, uz osiguranje redovne kontrole krvnog pritiska i šećera u krvi, doprinesu smanjenju štetnih posljedica koje ova oboljenja nose sa sobom – saopđteno je iz Službe za odnose s javnošću OO SDA Tuzla.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.