„Efikasno pravosuđe“: Bivši diverzant, RVI i povratnik mora platiti UKC Tuzla 3.500 KM za liječenje

by admin
| 15:38
0404 tuz
  •  
  •  
  •  
  •  

Stalno se prigovara kako sudovi u našoj zemlji ne rješavaju brojne privatizacijske pljačke i ne procesuiraju kriminalce koji su pokrali milione. U mom slučaju bili su izuzetno efikasni

Prema presudi Kantonalnog suda u Tuzli Kasim Isić, povratnik u Gluminu kod Zvornika, ratni vojni invalid i bivši pripadnik diverzantskog voda 206. viteške brigade Armije RBiH, za usluge bolničkog liječenja na Psihijatrijskoj klinici UKC-a Tuzla mora platiti 3.440,80 KM, u šta su uračunate i zatezne kamate, piše Dnevni avaz.

Podnio tužbu 

Još u februaru 2005. godine Isić je zbog nervnog rastrojstva uzrokovanog učešćem u ratu primljen na tuzlansku Psihijatriju, gdje je proveo 28 dana, a pušten je s dijagnozom PTSP-a. Iako je imao zdravstveno osiguranje po tri osnova, kao RVI, demobilisani borac i raseljeno lice, u momentu otpuštanja nije posjedovao potrebnu dokumentaciju kako bi to dokazao.

Sve je kasnije pribavio, ali zbog birokratskih procedura, ispostavljen mu je račun od blizu 2.500 KM, koji on nije platio, pa je zbog toga UKC protiv Kasima podnio tužbu, a sudovi su presudili u njihovu korist.

Isiću je jedino ostala nada da će Ustavni sud BiH, kome je uputio apelaciju, poništiti presudu nižih sudskih instanci ili zatražiti obnovu postupka. U slučaju po njega negativne odluke, na kućnim vratima očekuje sudske izvršitelje da ga vode u zatvor ili plijene imovinu, jer traženi iznos ne može platiti, s obzirom na to da njegova peteročlana porodica živi od 95 KM mjesečne invalidnine.

– Tokom nedavnih protesta obespravljenih građana stalno se prigovaralo kako sudovi u našoj zemlji ne rješavaju brojne privatizacijske pljačke i ne procesuiraju kriminalce koji su pokrali milione. U mom slučaju bili su izuzetno efikasni i svakodnevno me zatrpavaju opomenama i presudama, iako sam dokazao da sam zdravstveno osiguran – ističe Isić.

Prijava boravišta

Isić se još 2000. godine vratio u Gluminu i upravo je zbog liječenja, zadržao prijavu boravišta u Federaciji BiH na izbjegličkoj adresi u Palavrama kod Kalesije. Još je u nevjerici zbog svega što mu se događa, jer sudske pozive i tužbu dugo nije smatrao ozbiljnim, nadajući se povlačenju i zastarijevanju.

Nemoćan i razočaran, shvata da gubi bitku s birokratskim aparatom  države za koju se istrajno i nesebično žrtvovao i dao svoje zdravlje, pitajući se ima li kraja poniženjima pripadnika boračke populacije?

(Tuzlainfo / Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.