BOSS: Vanrednim mjerama zaštiti građane od nezakonitog djelovanja “GIPS-a” Tuzla

by admin
| 9:01

Predstavnici BOSS-a danas su održali press konferenciju u povodu zakazane vanredne sjednice Gradskog vijeća Tuzla zbog nezakonitog poskupljenja usluga javnog prevoza putnika.

U informaciji sa press konferencije je navedeno:

Vanredna sjednica Gradskog vijeća Tuzla zakazana je za četvrtak, 20. avgusta, nakon što od strane “Gradskog i prigradskog saobraćaja” DD Tuzla nije postupljeno po zahtjevu Kolegija Gradskog vijeća da se smanje nezakonito povećane cijene javnog prijevoza putnika.

Na (jučerašnjoj) sjednici Kolegija Gradskog vijeća, a nakon prihvatanja zaključaka usvojenih od strane Komisije za ljudska prava i slobode i Komisije za statutarna pitanja i propise, odlučeno je da se pristupi vanrednim mjerama kako bi se zaštitili građani od samovoljnog i nezakonitog djelovanja “Gradskog i prigradskog saobraćaja” DD Tuzla.

Utvrđeno činjenično stanje koje dokazuje da je nezakonito povećana cijena prijevoza i do 190 odsto za ugrožene kategorije stanovništva, odnosno penzionere, učenike, studente, radnike i lica sa posebnim potrebama, i odbijanje zahtjeva organa Grada Tuzla za vraćanja cijena u zakonske okvire, obavezuje na donošenje adekvatnih odluka. Gradsko vijeće je nadležno za djelovanje shodno odredbama Zakona o osnovnim principima lokalne samouprave, Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o cestovnom prijevozu na području TK, uključujući i federalne propise, te ima nadležnost donijeti potrebne odluke kako bi se građani zaštitili od samovoljnog i nezakonitog djelovanja privatnog preduzeća koje je u vlasništvu “Junuzović-kopex” Lukavac.

Još jednom se pokazala potpuna pogubnost provedene privatizacije javnih preduzeća, koja je rezultirala ili uništenjem preduzeća ili okolnostima da lokalni tajkuni drže građane taocima nezakonitih i nemoralnih djelovanja. Iz tog razloga BOSS će na sjednici Gradskog vijeća zatražiti da se proširi krivična prijava protiv vlasnika i odgovornih lica i za namjeru izvršenja krivičnog djela iz poglavlja XXII Krivična djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa Krivičnog zakona Federacije BiH, odnosno iz člana 253. Stvaranje monopolističkog položaja na tržištu, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.