Stručna ekskurzija: Studenti Fakulteta elektrotehnike Tuzla posjetili kompanije u Zagrebu i Ljubljani

by admin
| 5:41
0304 elteh
  •  
  •  
  •  
  •  

Da studenti u našoj zemlji uz jaku volju i trud mogu obogatiti svoju svakodnevnicu pokazuje primjer studenata treće godine Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli.

Naime, udruženje studenata Elektrotehnike u Tuzli, EESTEC LC Tuzla, koji je jedan od 50 ogranaka udruženja studenata Elektotehnike u Evropi je organizovalo trodnevnu stručnu ekskurziju Zagreb-Ljubljana.

Ciljevi projekta su bili promocija Univerziteta i Fakulteta elektrotehnike putem posjete  i saradnje sa kompanijama iz EU (Slovenija, Hrvatska), upoznavanje  te stvaranje moguće šanse za suradnju nakon završenog studija kao i razmjena informacija, mišljenja i ideja između studenata i menadžmenta kompanija koje su posjetili.

Studenti su prvi dan, 27. marta posjetili Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu gdje su imali priliku upoznati  inovativna rješenja na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) koje poboljšavaju život ljudi.

Drugi dan stučne ekskurzije bio je ispunjen posjetama savremenim laboratorijama Fakulteta za elektrotehniku u Ljubljani kao i kompanijama ELES doo , Iskra Zaščite doo, te IBM Innovation Center gdje su studenti uvedeni u nove tehnologije tipa IBM MobileFirst i IBM BlueMix.

Kroz unaprijed pripremljen program od strane kompanija studenti su dobili šansu da se upoznaju sa radom kompanija, njihovim poslovnim aktivnostima, dosadašnjim istraživanjima kao i ciljevima kojima pomenute kompanije teže u budućnosti.

Studenti posebnu zahvalnost duguju firmama BH Telecom, Deling doo, Centralno grijanje, Leftor, Technograd Company, Gauss i Elcom kao i profesorima Nerminu Suljanoviću, Alji Mujčiću i Amiru Tokiću što su ih podržali i omogućili posjetu pomenutim kompanijama.

Ekskurzija se pokazala uspješnom,a studenti su se vratili oplemenjeni naprednim stručnim znanjem koje bi teško stekli u našoj državi, a ostvarena je saradnja i  prijateljstvo sa EESTEC LC Ljubljana.

Više fotografija sa ekskurzije pogledajte OVDJE.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.