Tražite posao: Bh. radnicima osim Njemačkoj radna mjesta u Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Turskoj…

by admin
| 11:56
0104 rad
  •  
  •  
  •  
  •  

Nedavno su pojedini mediji objavili kako posao njegovateljica starijih i nemoćnih osoba u Njemačkoj prolaze pakao te kako su za 1.000 eura prinuđene raditi kao robovi. Međutim, kako je za novinsku agenciju Patria potvrđeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH njegovateljice iz BiH nemaju takava iskustva, a prošle godine objavljena su dva poziva Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj.

“Prvi poziv za program Triple Win objavljen je u aprilu na koji se prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje prijavilo 304 kandidata. U oktobru je objavljen drugi javni poziv još uvijek je otvoren, a do sada se prijavilo 160 osoba od kojih je 137 ušlo u program. Broj ljudi koji je zaključio ugovore i otišao u Njamačku je nešto veći od 50”, kaže Boris Pupić iz Agencije za zapošljavanje i rad.

Kada se radi o zapošljavanju kod poznatog poslodavca sa krajem februara 341 kandidat se prijavio na ovaj program. Od ovog broja zaključeno je 247 ugovora, 72 kandidata su u proceduri, a za 22  kandidata su došle odbijenice.

“Mi smo u Agencije dobili samo jednu informaciju gdje su se naši građani žalili na ponuđeni smještaj. Ništa više od toga nismo zaprimili”, dodao je Pupić.

Trenutno sa Njemačkom imamo samo Dogovor o posredovanju srednjeg medicinskog osoblja na poslovima zdravstvene njege. Pored ovoga najviše zapošljavanja ide prema Sloveniji sa kojom imamo međudržavni Sporazum o zapošljavanju od 1. marta i za ovih godinu dana nešto više od 1.000 naših građana je dobilo poslove u Sloveniji.

“Najčešće su to oglasi za vozače, varioce, zidare, bravare, različite montere, električare i sl. Pored Slovenije objavljujemo i druge oglase kada se javi poslodavac sa konkretnom ponudom radnih mjesta, ali taj broj nije neki veliki i radi se o svega desetak oglasa u Hrvatskoj,  Austriji, Švicarskoj, Turskoj  i sl “, dodao je Pupić.

(TI/NAP)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.