Štrajk upozorenja: Obrazovanje u Tuzlanskom kantonu pred kolapsom!

by admin
| 16:57
2803 strajk
  •  
  •  
  •  
  •  

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja i kulture Tuzlanskog kantona stupili su danas u jednosatni štrajk upozorenja zbog kašnjenja plaća i učestalog kršenja kolektivnog ugovora.

Štrajk predstavlja, kako je rečeno, završni čin za organiziranje generalnog štrajka, a riječ je o dva najbrojnija sindikata koji okupljaju oko osam hiljada članova.

– Danas smo stupili u jednosatni štrajk upozorenja zbog kršenja kolektivnog ugovora u dijelu isplata plaća i naknada i u dijelu isplata sredstava po osnovu vlastitih prihoda. Nama do danas nije bila isplaćena februarska plaća, kasne nam januar, februar i mart za naknadu prevoza i toplog obraka – izjavio je predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i kulture TK-a Admir Terzić.

Kazao je da drugi razlog štrajka upozorenja jeste teška situacija u vezi s uvjetima rada unutar škola zbog neisplate materijalnih troškova školama.

– Imamo situaciju da u školama nemamo više ni sredstava za čišćenje, krede, tonere i papire. Cjelopkupni sistem obrazovanja u Tuzlanskom kantonu je pred kolapsom – ustvrdio je Terzić.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK-a Mirzet Pozderović je naglasio da od nove Vlade Tuzlanskog kantona očekuju da poštuju potpisane dogovore.

– Pristali smo na minimum, ali taj minimum ne može biti uzrok nikakavih poremećaja u budžetu TK-a. Ovo sad što imamo je posljedica na koju su sindikalci ukazivali još od 2006. godine, kada se počeo ubirati porez na dodanu vrijednost – kazao je Pozderović.

Dodao je da je tokom ovih godina stvaran deficit u budžetu, te je sada potreban jedan reformskih zahvat da se u budžetu TK-a odvoji ono šta je ustavni zakon od onoga šta je politika.

Sindikati osnovnog, srednjeg obrazovanja i kulture su naglasili da od kantonalne vlade ovisi da li će doći do stupanja u generalni štrajk i koliko će trajati, kao i koliko će budžetskih korisnika učestvovati u tom štrajku.

– Sad je loptica kod Vlade TK-a, od njih ovisi da li će doći do generalnog štrajka i koliko će korisnika budžeta učestvovati. Ono što sigurno znamo da su tu sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja i kulture, zasad imamo naznake da bi se i ostali budžetski korisnici mogli priključiti – podvukao je Terzić.

(Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.