„Ljubičasti dan“ u Tuzli: Obilježen dan podrške oboljelim od epilepsije

by admin
| 8:28
2703 epilepsija
  •  
  •  
  •  
  •  

Akcijom PODRŽITE NAS! jučer je obilježen ˝Purple Day˝, dan podrške oboljelim od epilepsije.

Organizovanje javne akcije za građane imalo je za cilj podizanje svijesti o epilepsiji, kao i ukazivanje na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći.

Organizatori ove akcije su Liga za borbu protiv epilepsije Tuzlanskog kantona i Klinika za neurologiju UKC Tuzla. Smatra se da u svijetu od epilepsije boluje preko 50 miliona ljudi, a da se svake godine dijagnosticira oko 2.500 novooboljelih. Obzirom da je epilepsija  još nedovoljno poznata i kompleksna bolest koja utiče na socijalni i profesionalni život oboljelih,  neophodno je raditi na edukaciji porodica, stručnjaka, ali i  djece školske dobi, kako bi se što ranije zauzeli pozitivni stavovi prema oboljelim od epilepsije.

“Broj oboljelih od epilepsije je u porastu, pogotovo u mlađoj životnoj dobi. Zbog toga su ove akcije za građane prilika da im se prezentuju informacije o bolesti, ali i načinu kako pomoći oboljelima od epilepsije. Takođe su prilika da podsjetimo koliko je važno na vrijeme dijagnosticirati bolest i započeti adekvatno liječenje, jer  uz redovnu terapiju pacijenti mogu imati visok kvalitet života. Mi smo zaista sretni što svojim doprinosom skrećemo pažnju da oboljeli nisu sami i da mogu ravnopravno biti uključeni u društvenu i socijalnu zajednicu“ rekla je prof. dr. Almasa Kapidžić, neuropsihijatar Klinike za neurologiju i predsjednica Lige za borbu protiv epilepsije Tuzlanskog kantona i trener Evropske Epileptološke Akademije.
Dan podrške oboljelima od epilepsije obilježava se danas širom svijeta, a kako je internacionalna boja za epilepsiju ljubičasta, ovaj je dan nazvan Purple Day ili Ljubičasti dan. Inače, obilježavanje ˝Purple Day-a˝ ili ˝Ljubičastog dana˝, pokrenula je Cassidy Megan iz Nove Scotie u Canadi, uz pomoć nacionalne organizacije za epilepsiju. Namjera i želja djevojčice bila je osvijestiti širu javnosti o bolesti zbog koje je bila ograničena u druženju i igri s vršnjacima kao i praćenju nastave. Napisala je pismo koje je obišlo svijet: „Moje ime je Cassidy Megan. Devet mi je godina i imam epilepsiju. Osmislila sam Purple day jer sam željela svima reći o epilepsiji, prije svega pojasniti da nisu svi napadaji isti i da su osobe s epilepsijom obični ljudi kao i svi ostali. Također, sam htjela poručiti djeci s epilepsijom da nisu sami. Prije ovog Ljubičastog dana, bojala sam se reći ljudima o mojoj bolesti, jer sam se bojala da će me ismijavati. Nakon što je Društvo za epilepsiju Nova Scotia napravila prezentaciju u mom razredu, počela sam razgovarati s drugom djecom o mojim napadima. Tada sam odlučila postati glasnogovornik za djecu s epilepsijom.“
Epilepsija je najčešće neurološko stanje od koje boluje svaki stoti stanovnik planete. Kvaliteta života osoba sa epilepsijom nekada je teže narušena stavom društva i stigmatizacijom pacijenata, nego samom bolešću. Zbog toga je neophodno stalno raditi na destigmatizaciji ove bolesti. Kroz aktivnosti koje se provode u povodu obilježavanja ovog dana svi obučeni u ljubičasto ili sa ljubičastim detaljima, koje nose na taj dan, šalju poruke da oboljeli nisu sami.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.