Većinom glasova u Skupštini: Tuzlanski kanton dobio novu Vladu, pet ministara članovi stranaka

by admin
| 20:06
2603 vlada
  •  
  •  
  •  
  •  

Tuzlanski kanton danas je ponovo dobio Vladu, nakon što su 7. februara tokom velikih protesta tadašnji premijer Sead Čaušević i njegova vlada podnijeli ostavku.

Sa 28 glasova ‘za’, bez glasova protiv i šest ‘uzdržanih’, Skupština Tuzlanskog kantona izglasala je Vladu na čijem će čelu biti Bahrija Umihanić.

Za novu vladu glasali su zastupnici SDP, SDA, NSRzB, HDZ i BPS, te samostalni zastupnici Azabagić i Šabović, dok su uzdržani bili zastupnici Stranke za BiH i jedan zastupnik SBB BiH. 

U ekspozeu (pogledajte video) premijer Umihanić naglasio je četiri ključna principa na kojima će Vlada raditi: sigurnost, pravednost, solidarnost i princip zapošljavanja građana. Već u četvrtak nova Vlada TK održat će prvi radni kolegij, a Umihanić je prvu sjednicu Vlade najavio za ponedjeljak.

Nakon izglasavanja, premijer i novi ministri položili su zakletvu. Time će i zvanično nova Vlada raditi u sastavu: ministar unutrašnjih poslova je Midhat Dobrnjić, pravosuđa i uprave Ivana Veselčić, obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsad Kunić, prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin, finansija Miralem Nuhanović, industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić, turizma, trgovine i saobraćaja Mustafa Isabegović, poljoprivrede Samid Šarac, rada i socijalne politike Meliha Bijedić, razvoja i poduzetništva Jelena Ilić, boračkih pitanja Zudin Mahmutović i zdravstva Alen Kamerić.

Prije samog glasanja klubovi zastupnika su se izjasnili o načinu formiranja i budućem radu Vlade TK. Besim Imamović je u ime Stranke za BiH kazao da Vlada nije ni nestranačka, ni ekspertna, te da su je izabrale SDP i SDA. 

Ekspoze i planove premijera Umihanića nazvao je ‘bajkovitim’ i teško ostvarivim. Slične stavove iznijeli su i nezavisni zastupnik Zoran Jovanović, te zastupnik SBB Mahir Nurkanović. Ova grupa zastupnika iznijela je tvrdnju da su sedmero ministara u novoj Vladi kadrovi SDP-a.

S druge strane Dževad Hadžić, šef Kluba SDP-a kazao je da ova partija nije predlagala ni mandatara  ni ministre.

-Mi nismo predlagali ni mandatara ni ministre u Vladi TK, niti smo lobirali kod određenih udruženja da predlažu naše kandidate. Dakle, SDP nema svoje prijedloge niti svoje ministre u Vladi TK. Podržali smo ovu Vladu kako bi se odblokirali procesi, kazao je Hadžić.

Nezavisni zastupnik Salih Šabović kazao je da podrška novoj Vladi dolazi od širokog kruga te da su prilikom imenovanja novih ministara uzeti u obzir i prijedlozi Plenuma građana, radnika i drugih udruženja koja su učestvovala u protestima.  Protivljene, kako je kazao, tako izabranoj Vladi dolazi od onih koji bi da nastave raditi po starim principima kada su se budžetska sredstva koristila predizbornu kampanju, a javne institucije za zapošljavanje stranačkog kadra.

-Klub zastupnika SDA je podržao novu Vladu jer je ona predložana od građana TK i nevladinih organizacija. Bez obzira na spočitavanja kolega zastupnika, koji su plakali i žalili  prethodnu Vladu, mi smo dali podršku novoj Vladi TK zbog građana i uspostavljanja sistema, kazao je šef Kluba SDA Senad Alić.

Premijer Umihanić je na konferenciji za novinare, održanoj po završetku sjednice Skupštine TK , kazao da pet ministara ima članstvo u političkim strankama, u kojima ne obavljaju nikakve značajnije funkcije. Dodao je da će od četvrtka svi ministri ‘zamrznuti’ svoje članstvo u političkim partijama.

Video izjavu Bahrije Umihanića pogledajte na ovom linku.

(Tuzlainfo / Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.